2019-08-31
細細個已經住喺美孚新邨, 話咁快就20幾年。"係呀係好方便啊...不過都唔知食乜好..." 我諗街坊朋友都有相似嘅諗法。咁岩今晚屋企冇人煮飯,我同朋友喺圖書館出黎之後, 就走左去賀喜試下日本野。我同朋友oder左兩個餐, 分別係E餐, J餐再加多個鰻魚玉子燒。(E餐: 東京築地八本壽司伴加州卷2本)(J餐:大阪蛋包飯配賀喜招牌卷3本)(鰻魚玉子燒)最唔同係師傅用左日式吉列豬扒飯geh醬汁去調味, 再加d沙律醬, 令個味道好突出! 食完呢個,飲翻啖玄米茶之後, 就輪到壽司出場喇!(東京築地八本壽司伴加州卷2本)值得一提嘅係嗰件甜蝦壽司, 甜蝦係打孖上嫁 一d都唔欺場!帶子/海膽/吞拿魚壽司都好鮮。順帶一提, 我食得出Wasabi係原條山葵磨出黎geh, 唔係一般geh芥末醬, 更加睇得出師傅對食材嘅堅持同執着。(大阪蛋包飯)至於另一個餐, 飯嘅濕度控制得好好, 蛋亦都冇乾爭爭嘅感覺, 裏面仲有"日式迷你豚角煮" , 食到有d飽飽地。(招牌卷)要數到今晚最好食係咩,招牌卷一定係今晚嘅MVP!壽司飯中間有玉子, 蟹柳, 牛油果, 蟹子, 最令我驚奇嘅係塊鰻魚, 切得好薄! 刀工無返咁上下都做
(E餐: 東京築地八本壽司伴加州卷2本)
(J餐:大阪蛋包飯配賀喜招牌卷3本)
(鰻魚玉子燒)
食完呢個,飲翻啖玄米茶之後, 就輪到壽司出場喇!
(東京築地八本壽司伴加州卷2本)
值得一提嘅係嗰件甜蝦壽司, 甜蝦係打孖上嫁 一d都唔欺場!
帶子/海膽/吞拿魚壽司都好鮮。
(大阪蛋包飯)
(招牌卷)
要數到今晚最好食係咩,招牌卷一定係今晚嘅MVP!
壽司飯中間有玉子, 蟹柳, 牛油果, 蟹子, 最令我驚奇嘅係塊鰻魚, 切得好薄! 刀工無返咁上下都做唔到; 加少少鰻魚汁, 完全係味覺嘅昇華
(甜品: 蜜瓜大福(糯米糍))
最後嘅甜品亦都係令我喜出望外嘅!
諗住影相嘅時候, 我朋友已經等唔切食咗一粒!
呢度嘅大福係師傅親手整嘅, 大福嘅內餡係蜜瓜味嘅cream。
淺色嘅外皮柔軟而有彈性, 為我哋晚餐畫上一個完美句號。
兩個人都係食咗四百幾蚊, 美孚終於有一間高CP值嘅餐廳。
下次我會帶埋我d屋企人去試吓賀喜嘅特色四人餐。
希望呢間特色小店可以長做長有。