2011-10-13
上星期陪老公同佢D日本客人食飯, 一行4人, 日本仔發板訂咗哩間餐廳, 即管試一試, 餐廳細細間, 裝修簡單, 幾舒服! 是晚星期五, 都幾爆, 立眼掃一掃, 有7成係日本人! 我地坐counter位, 見到係日本師傅心裡即刻加分 不過D嘢都唔平!開餐前菜幾特別, 一個酸汁沙律+墨魚刺身配蛋黃醬 跟住就開始慢慢上我最愛嘅刺身, 坐喺counter枱前見到個玻璃櫃裡面D魚咁新鮮真係口水都流... 心急到好多刺身都未影相就擺落口, Overall魚生真係唔錯, 好新鮮...又好多種類我之前未食過! 是晚秋都魚刺身同深海池魚最好食秋都魚入口即融/ 深海池魚好爽脆.. 真係10個LIKE呀!!!! 其他有左口魚 (幾好, 見佢生猛即劏); 針魚; 油甘魚 (我老公激讚); 日本象拔蚌(好細一隻, 不過好清甜); 響螺刺身; 日本蠔(哩樣麻麻地, 本人覺得外國蠔好味好多); 仲有一隻魚叫赤龍 (日本仔鍾意, 比較淋身, 我自己鍾意爽身魚)八爪魚刺身真係第一次食, 平時熟嗰D根本唔會掂, 今次哩個八爪魚刺身口感幾好, 爪切片煙煙韌韌/ 吸盤又好爽脆, 值得一試! 超正和牛刺身, 入口即融
開餐前菜幾特別, 一個酸汁沙律+墨魚刺身配蛋黃醬 跟住就開始慢慢上我最愛嘅 刺身, 坐喺counter枱前見到個玻璃櫃裡面D魚咁新鮮真係口水都流... 心急到好多刺身都未影相就擺落口, Overall魚生真係唔錯, 好新鮮...又好多種類我之前未食過! 是晚秋都魚刺身同深海池魚最好食秋都魚入口即融/ 深海池魚好爽脆.. 真係10個LIKE呀!!!!
其他有左口魚 (幾好, 見佢生猛即劏); 針魚; 油甘魚 (我老公激讚); 日本象拔蚌(好細一隻, 不過好清甜); 響螺刺身; 日本蠔(哩樣麻麻地, 本人覺得外國蠔好味好多); 仲有一隻魚叫赤龍 (日本仔鍾意, 比較淋身, 我自己鍾意爽身魚) 八爪魚 刺身真係第一次食, 平時熟嗰D根本唔會掂, 今次哩個八爪魚刺身口感幾好, 爪切片煙煙韌韌/ 吸盤又好爽脆, 值得一試! 超正和牛 刺身, 入口即融 納豆唔係人人頂得順, 但係我同老公都OK, 哩間餐廳D納豆味道唔算大, 淋身得離又唔苦..撈起之後都蓋咗D味.. 唔錯! 掃完一輪 刺身開始食番D熟嘢, 串燒牛舌好Juicy, 其他串燒雞皮;雞軟骨嗰D就一般啦! 哩個唔記得咗咩魚嘅煮物, 日本仔就勁LIKE <後話: 原來廚房都係日本師傅, 唔怪得之咁多日本人幫襯啦>
最後壽司+甜品 好滿意的一餐, 師傅同客人有互動, 介紹下食物.. 感覺幾親切, 下次一定會再嚟