2020-04-18
疫情嚴重,周圍都冇得飛,如果想食高質素既日本野又要人流少,選擇其實唔太多。最近朋友介紹一間係金鐘同灣仔中間,有一間幾好既Omakase,於是同女友去慶祝下我地仍然有工開。呢間料理位置遠離鬧市,室內環境寬敞,唔洗怕同隔離枱好近,我地坐係師父前既吧台食Omakase,又可以近距離觀賞師傅手藝!數款前菜真雕薄片,上面加左黃柚子粉,另有辣汁螢光魷魚配蘿蔔苗,係新奇既口味。BB八抓魚,配根箱北海道海膽放在八抓魚頭內,而且內有類似米既腦😳 個頭有微微燒過,入口爆汁,有鹹香,腳甜甜地好入味,有咬口但唔會韌。醬油漬燒Toro,上面加左toro油,有紫蘇葉,食落魚油香好重。數款壽司黑鯥 甜酒燒海苔,富有漬香赤蝦,上面有松葉蟹蟹膏麵豉醬,肉質幼嫩香甜配上面的濃味醬,夾。大toro,唔洗多講,鮮嫩正。數款小食雞肉棒,有肉汁既軟骨,肉好香炒鮑魚,入味又炒得香濃迷你大阪燒平時食開嘅天婦羅,有時上台都會淋左,但呢度既天婦羅就算放左一排都好脆!而且仲有特別食材,例如目光魚、明太子青椒仔等等,特別得黎又好食呀!1款甜品柚子雪芭,上面配靜岡草莓
數款前菜
數款壽司
黑鯥 甜酒燒海苔,富有漬香
大toro,唔洗多講,鮮嫩正。
數款小食
雞肉棒,有肉汁既軟骨,肉好香
炒鮑魚,入味又炒得香濃
迷你大阪燒
1款甜品
柚子雪芭,上面配靜岡草莓