2022-06-01
🌃 餐廳主打私房菜,位於銅鑼灣核心地帶, 大廈較高樓層, 28至29樓全層, 而29樓享有私人包廂, 極高私密度, 由於餐廳全層嘅關係, 加上優質嘅地理位置, 同埋落地大玻璃, 可以飽覽由銅鑼灣至灣仔、甚至跑馬地的景色, 部分位置可以飽覽跑馬地馬場, 適逢跑夜馬日子, 格外熱鬧。.🌃 私房菜菜式豐富, 基本上想要什麼類型嘅菜式都有, 除此之外更可品嚐傳統手工藝菜式, 餐廳推介菜式有 中華國宴雞、 蟹肉石榴球、 仙鶴神針-.☕ 品茶方面,小編選了大紅袍烏龍茶,香氣濃郁,有紅茶味嘅醇厚🐽🍖 泡椒豬手💲 88👉 前菜嚟講,份量都算不少, 本身以為泡椒會好辣, 原來呢款菜式辣度只屬於小辣, 基本上咩人都會食得到, 豬手幾爽口, 感覺好開胃。. 🍲 冰鎮咕嚕肉💲 188👉 店員一上菜嘅時候, 乾冰不斷湧現嘅煙霧猶如人間仙境, 呢個視覺衝擊非常震撼, 小編當然會喺呢個時候影相拍片打卡。👉 呢個係餐廳必點既打卡菜式, 雖然份量係例牌, 但係小編覺得份量已經好多。👉 盤上嘅冰塊令到咕嚕肉嘅外皮更加酥脆, 感覺好似食緊冰糖葫蘆, 咕嚕肉嘅裏面仲係熱辣辣, 感覺像冰火交融, 加上菠蘿、車厘茄, 感覺酸酸甜
🐽🍖 泡椒豬手
💲 88
🍲 冰鎮咕嚕肉
💲 188
👉 盤上嘅冰塊令到咕嚕肉嘅外皮更加酥脆, 感覺好似食緊冰糖葫蘆, 咕嚕肉嘅裏面仲係熱辣辣, 感覺像冰火交融, 加上菠蘿、車厘茄, 感覺酸酸甜甜帶點清新。
🤠 通粉 foodie 食評總結 :
👉 餐廳最大嘅賣點就係無敵嘅夜景, 迷人嘅夜景一覽無遺, 仲有私人包廂好選擇,加上可以傳統手工藝菜式, 侍應嘅服務都算唔錯, 整體嚟講幾乎可以無可挑剔。
🕍 睿私房菜 @chillprivatecuisine
銅鑼灣耀華街38號Zing!28及29樓
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。