2007-08-01
新同事來到, 例牌地出外午餐, 這次去了當時仲算新開的霸王. 上一次吃霸王都已經係陳年的事了, 只記得感覺麻麻, 之後都無再試了. 既然同事揀了, 就無問題, 照食.同事飯局一向飲茶為主, 來了這裡反而比較難揀, 最後係要了幾個餐分吃.老重慶擔擔麵: 5分, 麻同辣都唔夠, 麵質一般, 甚麼係老重慶? 無論如何, 這個麵係麻麻.廚師靚湯: 2分, 是日廚師靚湯係節瓜湯. 看來這個廚師都幾忙, 無乜時間搞這煲靚湯, 飲落口係似例水多一點, 淡淡的, 有顏色的水而已.霸王小籠包: 8分, 應該係招牌的小籠包, 沒有一夾即散, 個皮不錯的, 入面的湯汁濃郁, 口感不錯.麵筋素雞豆腐: 4分, 個汁極杰, 食落口係成啖汁, 豆腐唔滑.糖醋魚塊: 4分, 魚塊淋了, 炸得唔香口, 糖醋汁酸味不足.韭黃蝦仁炒蛋: 3分, 非常細碟, 蛋貴? 炒得認真麻麻, 無鑊氣, 蛋唔香滑.腿茸雞湯油麥菜: 3分, 又係好細碟, 點解? 菜又貴? 唔覺得似係雞湯, 油麥菜麻麻新鮮.三杯雞煲: 5分, 煲幾大, 但係份量又係偏小, 個煲用了一半都無. 仲叫做香口的, 但係雞肉太老, 鞋鞋的.四川炸菜蒸三夾肉: 6
四川炸菜蒸三夾肉: 6分, 而個幾好, 用四川炸菜去蒸三夾肉, 味道幾匹配, 不過三夾肉的肉質都係老了點.
菜色份量奇細之下, 完全未夠飽, 再要了兩碟小菜.
賽螃蟹: 8分, 小菜中最好的一碟, 蛋白夠滑, 加上西蘭花, 幾好送飯.
糖醋排骨: 6分, 骨多過肉, 剩下的大部份係好肥, 不過就幾入味.
好幾款食物的味道相當差, 整體係水準之下, 服務係見首不見尾, 好多時唔知逃去那裡. 加上份量太細, 唔係點抵食. 無下次了.