招聘中
$17,000-$23,000
月薪
2021-07-29 891 瀏覽
比門口嗰隻肥豬燈籠吸引咗,見佢裝修都幾有地道日本餐廳嘅感覺,又好耐無食過丼飯,一於試試佢🐖🐷🐽入到去發現佢食物嘅選擇都幾多,除咗主打嘅豚丼之外仲有宮崎和牛,有一人鍋、拉麵、咖喱飯都有⋯⋯😹不過今次第一次去食就梗係試吓佢嘅丼飯啦!✧ 月見豬腩肉丼 $𝟠𝟚見間鋪周圍掛晒豬仔燈籠咁,無理由唔試佢主打嘅豬肉丼!一個燒肉丼好唔好食,都不外乎米飯嘅質素、秘制嘅醬汁同燒肉嘅火喉。根據餐牌介紹呢間餐廳用嘅都係日本宮城縣嘅「一見鍾情」(ひとめぼれ)米。呢隻米香味同黏度都好適中,的確適合用嚟做丼飯。不過咁,隻米靚都要煮得好食先得,最驚啲餐廳用完日本米但又煮到啲飯爛晒咁,真係徙晒!好彩今次無呢個情況發生,米飯方面安全過關!至於醬汁,味道夠日式但唔係特別突出。重頭戲炙燒豬肉⋯⋯竟然有啲韌😭個表面雖然有炙燒嘅香氣,但咬落去時有啲乾,無期待中嘅juicy效果😭 總體嚟講算係好食,不過未去到好好食🥺✧ 特選宮崎和牛飯 $𝟙𝟞𝟡係入口即溶嘅宮崎和牛呀😻不過講真如果連宮崎和牛呢種咁靚嘅肉都煮得唔好食就死得了😹望住啲炙燒咗有一層亮晶晶油脂係面嘅和牛放喺個「重箱」(即係漆盒)入面真係好吸引!但一撥開面個層牛肉,發現⋯⋯得好

月見豬腩肉丼
月見豬腩肉丼

✧ 月見豬腩肉丼 $𝟠𝟚

✧ 特選宮崎和牛飯 $𝟙𝟞𝟡
係入口即溶嘅宮崎和牛呀😻不過講真如果連宮崎和牛呢種咁靚嘅肉都煮得唔好食就死得了😹望住啲炙燒咗有一層亮晶晶油脂係面嘅和牛放喺個「重箱」(即係漆盒)入面真係好吸引!但一撥開面個層牛肉,發現⋯⋯得好少飯,唔係好夠食🙈🙈🙈 講起日本和牛,前排喺第二度食咗個好好食炙燒石垣牛飯,價錢貴呢度一百蚊,但啲飯同樣咁少🤫所以呢度個和牛丼嘅性價比其實都算Ok🙈

✧ 沖繩四季柑威士忌梳打 $𝟜𝟠
威士忌梳打,即係Highball,清爽易入口得嚟又帶到比人一種微醺感覺,喺日本幾普遍但喺香港就唔係度度有得飲同好飲,試過去一間港島區嘅居酒屋飲但稀到好似淨飲緊梳打水咁😹 呢度有最大路嘅Suntory角瓶highball,亦有三種果味(四季柑/ 香桃/ 熱情果)嘅highball。啱晒啲鐘意飲少少酒但又唔係好飲得嘅人。呢度個highball幾抵又幾好飲,大家可以趁Happy Friday試試佢🤗