2017-02-04
放假想喺屯市食野都唔係一件簡單嘅事,一來太多人,二來好食嘅野唔多,所以每次都好掙扎。週六下晝冇乜選擇下食炑八,點零鐘去到即時有位,仲有卡位坐,開心。週末一樣有午市套餐,十幾款,有石鍋飯,拌飯,拉麵同海鮮鍋等等,價錢由$58至$78,仲要免加一。價錢吸引啦,難怪我地入座冇耐都開始等位,然後我先知原來都有唔少人午餐食燒肉~午市套餐都一律附韓式清湯及前菜。韓式清湯比較鹹,我都飲唔哂。泡菜味道唔夠濃,唔夠辣,只係食到甜甜地。覺得灣仔同太子分店嘅比較好食,但唔係應該同一貨源嗎。小菜款式都算多。分別點左兩份套餐,套餐加$6有「特飲」菠蘿梳打、青檸檬梳打有喺其他分店飲過相同飲品,覺得呢度嘅沖得比較甜。但由於只係加6蚊,可以接受。因為月頭去過韓國,食過幾餐海鮮豆腐辣湯,番到黎成半個月,每次食韓國野我都點呢樣,可惜間間都做唔到韓國嘅味道。辣海鮮豆腐湯配飯 $78睇落就色水唔錯,仲有少少期望,可惜飲落味道好淡,隔硬喺啲滾水落辣粉咁,但又融合唔到,好稀身,完全唔辣,太多水。海鮮份量都唔錯,有蝦、青口、size唔迷你嘅沙白,本來有咁嘅配料,如果湯底做番韓國嘅味道,相信會正好多。有時食韓國野,都預左會辣辣地,唔
價錢吸引啦,難怪我地入座冇耐都開始等位,然後我先知原來都有唔少人午餐食燒肉~ 午市套餐都一律附韓式清湯及前菜。
韓式清湯比較鹹,我都飲唔哂。 泡菜味道唔夠濃,唔夠辣,只係食到甜甜地。覺得灣仔同太子分店嘅比較好食,但唔係應該同一貨源嗎。
菠蘿梳打、青檸檬梳打
辣海鮮豆腐湯配飯 $78
食完海鮮同半舊豆腐,格硬啃咗半碗飯就揼低左,唔想食。
基本上個名已經話哂你知,有乜材料喺入面。
而配料亦都算多,黑毛豬唔酥,加上白切肉用生菜包住食,感覺上幾豐富,而且飽肚。
整體而言,雖然午市價錢唔貴,但屯門分店水準普普通通,可能我地之前喺其他分店食過燒肉,經驗比較好,所以期望亦較高,結果都食唔到好味嘅辣海鮮湯。不過都有聽過其他朋友話各分店質素不一,我諗以後再黎幫襯都會係以食燒肉為主。