2019-09-19 1728 瀏覽
週末同家人到荃灣食午飯,來來去去唔係日式餐廳,就係港式米線或者茶餐廳,呢個星期打算試啲新鮮嘢,到炑八嚟一個慢活嘅休閒午餐!😉餐牌上有一個A+B+C餐非常吸引,大概就係A、B、C三部分各選一種肉,感覺選擇豐富,但價錢當然亦較貴。另外有幾款比較簡單平價嘅套餐,例如雞肉套餐、黑毛豬餐和梨汁牛肋骨餐,除了牛肋骨餐有包鮮蝦之外,其他套餐都只有單一肉類。人多好辦事,我哋一行三人,正好每樣都試試!😋首先上枱嘅係青檸梳打同凍柚子茶,前者清爽,後者開胃,兩杯我都同樣喜愛。牛肋骨全條上,食得出有微微果香,肉質軟嫩😋 伴有一隻大蝦,可惜蝦唔係好新鮮,顯得較為失色。豬肉拼盤選擇多,個人最喜歡豬頸肉,油脂分佈平均,感覺唔會油膩,而且肉質結實,伴上泡菜同大醬,用生菜捲起嚟食,一流😋雞肉亦唔遜色,肉嫩多汁,而且份量多,啱哂大食一族。套餐跟爐邊粟米芝士同泡菜蛋,芝士冇得追加,爐邊蛋就可以無限追加,加上同樣係可以無限追加嘅泡菜小食,基本上冇可能食唔飽😉一個休閒嘅下午,同屋企人一邊傾計,一邊慢慢享受燒烤,一眨眼就過咗兩個鐘,咁先係假期🙃
左:  青檸梳打    右: 凍柚子茶

炑八梨汁牛肋骨餐

炑八黑毛豬餐

炑八雞肉套餐

雞肉亦唔遜色,肉嫩多汁,而且份量多,啱哂大食一族。

左:  青檸梳打    右: 凍柚子茶
炑八梨汁牛肋骨餐