2020-01-28
今日去咗尖沙咀睇戲, 睇完戲就喺附近嘅餐廳坐低咗, 亦都係之前有朋友推介過嘅麵屋一燈。睇到網上庭價沾麵都好多人稱讚, 所以就叫咗味玉濃厚魚介沾麵。 當碗麵到咗,我就根據沾麵食法嘅指示卡先試一試麵條, 煙煙靭靭,未沾湯前就會硬身少少, 再試一試醬油雞湯湯底, 濃郁得黎唔會太鹹,好味 麵條都好掛湯, 略嫌個湯都比較快就凍咗, 有需要可以叫店員加熱嘅。 配料上面都唔少,湯內有兩粒雞肉丸,質地係免治雞肉,淋淋地,唔係爽口嗰種。雞肉有黑椒香味,爽嫩滑溜,個人認為就幾好食。溏心蛋帶微甜,蛋黃啫喱狀態,係幾高質既溏心蛋另外一碗就係期間限定嘅炭燒叉燒山葵醬油拉麵,口味係比較清淡既拉麵,湯底有淡淡的washabi味,幾特別,而且唔會覺得漏。叉燒係厚身,唔係入口即溶嗰種。價錢佢係平過魚介沾麵好多,不過佢就係期間限定嘅,下次來就可能冇左。同埋如果你係濃味拉麵嘅fans,呢碗未必係你選擇。