2021-05-15
由於疫情關係比較少出去食飯, 而家開始慢慢回復以前生活啦今次朋友為左就我地點方便D, 又想食泰國野, 最終揀左666泰船麵餐廳內嘅佈置幾有特色, 每個牆都有唔同風格但偏暗左少少今次試咗好幾樣野而天氣太熱一開始就叫飲品泰式奶茶($20)味道:🌕🌕🌕🌕🌗選用泰國茶葉製造, 茶味幾濃幾突出另一樣就泰國象啤($28), 都幾夠凍~啤一啤佢🤣而食物方面, 船麵款式選擇多, 特別在可以揀size,有正常同細size岩晒我地D咩都想試既人如果叫正常size, 應該唔洗叫小食就飽左依家細size可以再配小食分量大概手掌大小主食泰國船麵, 泰式海南雞, 椰青咖喱今次叫左雞肉船金邊粉 (細 $32)雞肉船金邊粉 (細 $32)味道:🌕🌕🌕🌕🌘湯底顏色偏重, 入口味道則一般,唔會太咸船麵有多款配料, 包括: 鳳爪, 雞腎, 雞絲, 炸豬皮, 芽菜等泰式生海蝦 ($43)味道:🌕🌕🌕🌘🌑生蝦味道還好,但個價錢都算平,過下口引手工炸蝦餅 ($39)味道:🌕🌕🌕🌗🌑蝦餅正正常常不過不失不過見佢仲有兩款口味,芝士或芝士黑松露有機會會再試試咖哩豬扒蛋麵 (細 $36)加配薄餅 ($8)味道:🌕🌕🌕🌕🌘咖哩蛋麵有驚喜特
餐廳內嘅佈置幾有特色, 每個牆都有唔同風格
但偏暗左少少 今次試咗好幾樣野而天氣太熱一開始就叫飲品 泰式奶茶($20)
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
選用泰國茶葉製造, 茶味幾濃幾突出
另一樣就泰國象啤($28), 都幾夠凍~啤一啤佢🤣
岩晒我地D咩都想試既人
如果叫正常size, 應該唔洗叫小食就飽左
依家細size可以再配小食分量大概手掌大小
主食泰國船麵, 泰式海南雞, 椰青咖喱
今次叫左雞肉船金邊粉 (細 $32) 雞肉船金邊粉 (細 $32)
味道:🌕🌕🌕🌕🌘
湯底顏色偏重, 入口味道則一般,唔會太咸
船麵有多款配料, 包括: 鳳爪, 雞腎, 雞絲, 炸豬皮, 芽菜等 泰式生海蝦 ($43)
味道:🌕🌕🌕🌘🌑
生蝦味道還好,但個價錢都算平,過下口引 手工炸蝦餅 ($39)
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
蝦餅正正常常不過不失
不過見佢仲有兩款口味,芝士或芝士黑松露
有機會會再試試 咖哩豬扒蛋麵 (細 $36)
加配薄餅 ($8)
味道:🌕🌕🌕🌕🌘
咖哩蛋麵有驚喜特別係咖喱入面嘅薯仔
煮之前應該有炸過薯仔再攞去煮咖哩
所以薯仔嘅完整程度係比較高,又夠淋,都幾入味
豬扒分量都幾多,有用香茅醃製,豐富左個味道
蛋麵我自己係第一次試,有少少似幼麵,但鹼水味冇咁重
另外,加配薄餅可以多一個食法😂
今次泰國菜滿足我地眼闊肚窄既性格
咩都點點點🤫