2008-02-21 22 瀏覽
適逢openrice有cpk的coupon難得適合我就會好好主動把握利用...二人叫了香芒雞肉pizza$88(折後半價)+半份燒雞肉caesar$68前者原來default了係厚批,但進食時發覺其實並不厚身,軟綿得來很有nann的感覺!當然亦慶幸它不會像比薩屋般狂落發粉落得重手,配料份量又適中,因為配料和批底的份量各走極端就失去食pizza的樂趣,配料太多時就會有齋食芝士食菜唔食飯很飽漏的感覺;餅批太多又會食麵包咁...結果兩者都處理得當令我們都食得很開心滿意!這pizza的調味亦用上咖喱,而咖喱的香味亦很專業沒有馬虎用上一般超巿的咖喱粉,配合埋茴香那類香料葉碎,不論食或聞都已很有去食正宗咖喱的感覺。而pizza上的芒果亦很鮮甜濕潤,又有紅椒粒洋葱粒,令到整個pizza沒有很飽漏的感覺。反而當中的凱撒沙律就稍為失色。菜不夠fresh,芝士碎少到快要肉眼看不見,但慶幸醬汁足夠而補數…理由?因為食過lcx樓下間habbitu個caesar的菜真係很青翠充滿生機;論醬汁、芝士碎及麵包粒等食過shakeys的caesar又唔見得比這裡差,特別係個雞肉,這裡所謂燒雞肉像白灼雞胸肉咁兼很鞋,反而

反而當中的凱撒沙律就稍為失色。菜不夠fresh,芝士碎少到快要肉眼看不見,但慶幸醬汁足夠而補數…理由?因為食過lcx樓下間habbitu個caesar的菜真係很青翠充滿生機;論醬汁、芝士碎及麵包粒等食過shakeys的caesar又唔見得比這裡差,特別係個雞肉,這裡所謂燒雞肉像白灼雞胸肉咁兼很鞋,反而shakeys的雞肉很有煙薰味道。又或者回想返上個月幫趁大埔oliva個caesar真係幾抵食,因為整個caesar個醬汁及配角都比今次食cpk的為佳,只係兩者個菜的水平彼此彼此~不打緊,門面係pizza當然寄情於pizza主角身上,下次去cpk都會試下意粉小食嗰類啦!無奈得兩丁友點菜有點限制。

食後感:
我們都叫了兩杯熱檸水,職員們點樣忙都密密幫我們添水實屬難得!

飲熱檸水係因為我們都像長者咁慣性飯後一杯熱水清清肥膩XD,但愛飲汽水的年青人或一班人去吹水相聚都很適合,所以環境昨天我都覺得頗嘈!但又事實因為我個ny朋友仔上次他回港聚舊時亦秉承了美式文化一個晚餐頻頻飲coke~hahah

咁昨天望住個維港景睇住激光傾偈又唔錯嘅,職員服務態度都有禮稱職...事緣昨日我都係博一鋪,因為我張coupon屋企print時無啦啦機件失靈搞到coupon只出到上半部同有id名但下半部的條款冇晒,我都有心理準備備諗過佢會唔接受我當我係diy張coupon,慶幸個男waiter沒為難我,真係唔該晒

有機會都會再幫趁,對於這食肆過往一直都猶豫試與唔試食與唔食咁,因為本身對美式餐廳算係不太熱衷,難得有openrice的coupon給予我一個嘗試機會,試了後原來都覺得再值得去食...嗯,多謝晒,請貴網繼續努力=]

今餐二人共$180

***環境扣了那一分係因為嘈+食物扣了一分係因為個沙律