火鍋撚價錢💲: 鍋底: $168+30/ 人均: $350-500好味程度😋: 4.5/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.3/5回頭率😚: 4/5-冇去台灣咁耐,其中一樣最掛住的就係打邊爐!紅湯白湯個啲🥲 好開心係香港搵到間勁好食的打邊爐,完全有台灣的感覺!價錢一定就貴啲架啦,不過好食最緊要!同埋!環境好夠冷氣,坐得超舒服,唔會打到好熱/好大浸味。-✅台式古早沙嗲麻辣鍋。冇左平時整係沙嗲/麻辣咁單調,兩者的味道都食到,叫小辣的辣到啱啱好,幾啱香港人口味😆入面有大量蜂巢豆腐同鴨血,吸曬味又嫩😍 不過再加就唔係免費啦-✅✅蜂巢豆腐白湯鍋。好濃厚的一個湯。食白湯絕對唔洗怕淡。入口係濃濃的豬、🐔骨熬出來的湯,再加大量藥材,養生的感覺。當中食到人蔘黨蔘八角的味道,有台灣的質素🥹-✅✅極品安格斯肥牛(小)。靚靚的樣~有明顯紋理,肥瘦適中。帶肉味得來,又有啲牛脂😝 同埋有返小小厚度,唔錯😌-✅頂級梅花豬肉。卷成花花的形狀,但食的時候因為冰過所以好難分開,導致有d要格硬扯出,同埋肉片有啲碎。味道就係好似豬頸肉咁,有咬口同豬的油脂味😋-✅✅即炸三秒響鈴卷。半份都有4條~ 超脆!一啲都
火鍋
好味程度😋: 4.5/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.3/5
回頭率😚: 4/5

✅✅即炸三秒響鈴卷。半份都有4條~ 超脆!一啲都唔油👍🏻 響鈴卷得比較多層有咬口啲。就算唔沾湯,點酸甜醬都好好食!

✅黑白柏葉拼。黑柏葉爽脆!白柏葉比較彈牙,叫半份主要食口感剛剛好😀

✅流心鹹蛋黃豬肉丸。幾特別,豬肉丸彈牙,入面包住起沙的鹹蛋黃醬😻 為單調的豬肉丸帶多種味道同鹹香。不過就唔一定係流心。

🆗黑松露墨魚滑。正正常常,食到墨魚粒,但黑松露味可以再加強🤔
✅✅午餐肉菜脯餃。創意菜式之一!個人幾中意😎 午餐肉口感比較腍身,更啲濃味爽口的菜脯好夾,味道好出😗
✅五彩先蔬籃。有菜心有啲古怪😳 蕃茄可以做底味,粟米粒粒飽滿,好甜😬 仲有好爽的木耳同埋一定要有的娃娃菜!

✅✅腐竹糖水冰沙/🆗可力華田冰沙。當日送的可力華田沙冰麻麻地🥶有d似朱古力+水,同埋甜度比較高。腐竹個個超好飲!好似豆漿,好有腐竹溶曬係糖水入面的味道,而做成沙冰係超夾!

同台灣個d比較,係還原度好高的一間。諗唔到去邊到打邊爐,呢間一定唔會錯💛
同區美食🍧: #piggyfoodiein旺角 #piggyfoodiein中環 #piggyfoodiein西環