2017-04-19
我成日都覺得,午餐同晚餐中間嘅「下午茶時間」其實係多餘嘅,因為個肚根本唔餓,想食嘢都只係口痕,又或者係「為食」。無錯,我為食,我認。 下午茶時間,最邪惡莫過於食西多!不過,有一日經過荃灣,我唔覺得試咗一件由出生到宜家,食完之後感覺最內疚嘅西多——流心芝士西多! 西多已經夠曬肥,真係無諗過會有「流心芝士西多」咁絕,香港地,真係想唔肥都好難! 你睇下,西多炸到金黃,上面仲放咗一塊牛油同埋煉奶……一邊等我切,牛油就一邊溶,件西多真係夠新鮮,堅邪惡!一切開,冇咩嘢流出,估計係我呢件做得唔夠流心,不過,聞到芝士味真係幾香! 金黃嘅西多,外脆內軟,食落有蛋香,甜甜哋;中間嘅芝士入口軟濃,有些少鹹味,不過其實芝士味唔多濃,但係少少流心,同埋啲牛油混合一齊食,切開細細嚿,慢慢食,其實幾滋味。感覺反而無就咁食西多士咁膩呢!