餐廳: 夜上海
資訊:

好幾年前,同屋企人食過尖沙咀Marco Polo嗰間夜上海,只記得當時覺得幾好味,但係冇再去食過。而男朋友喜歡吃中菜,所以生日飯就去夜上海啦❤️ 古法煙鴨蛋(燻蛋)🥚 $28好味😋蛋黃質感超好,味道亦剛好! 不過一人半隻已經好足夠,一隻可能會太漏。 稻草扎肉🍖 $40好入味,用塊包夾住食,再加埋d汁,好滿足😋😋 不過如果肉再多少少肥膏嘅話,口感會好啲。 龍鬚魚絲🐟 $360夜上海signature dish⭐️ 呢碟魚絲要手工好而且步驟繁複,誠意一定滿分,味道都唔錯,上海菜來講略為清淡,魚肉結實👍🏻👍🏻 楊州炒飯🍚 $85男朋友係一定要食飯嘅人,所以叫咗碗楊州炒飯俾佢食😂😂 我食咗一啖,都幾好味,但唔需要食飯嘅人其實真係可以忽略佢😂😂 火腿津白🥬 $188無特別,普通發揮,賣相亦一般🙈 煎鍋貼🥟 $80個底煎得夠脆,但肉汁少,唔係特別出色,可忽略。 小籠包🥟 $80比鍋貼好味,正常發揮,唔係特別出色🤷🏻‍♀️ 員工服務態度幾好,做嘢爽快,又會介紹菜式俾我哋,不過門口長期冇人帶位,等咗一陣先有人行出來,可能疫情關係,員工人手唔夠,但我覺得都係可以大家互相體諒的❤️💯 店舖環境很好,枱與枱之間好闊

古法煙鴨蛋(燻蛋)🥚 $28

楊州炒飯🍚 $85
楊州炒飯

火腿津白🥬 $188
火腿津白

無特別,普通發揮,賣相亦一般🙈

煎鍋貼🥟 $80
煎鍋貼

個底煎得夠脆,但肉汁少,唔係特別出色,可忽略。

小籠包🥟 $80
小籠包

比鍋貼好味,正常發揮,唔係特別出色🤷🏻‍♀️

店舖環境很好,枱與枱之間好闊落,又乾淨,而呢間分店係比較光猛,之前去Marco Polo嗰間係好暗嘅,裝潢方面都係固有中國古典路線。

因為好多人都話有隱藏收費,我就直接比張單大家睇吓,蔗汁、薏米水、酸菜都有收錢,不過都係有限錢,如果大家好抗拒的話可以試吓問員工,我就無乜所謂。
埋單連Service charge total $1249 💰

總結:由於已經唔記得當年覺得嘅好味係有幾好味,所以冇期望就冇失望😆,今次再食唔再覺得好好味,食物尚算中上,但唔係頂級,服務態度優質,環境舒適,地理位置方便。
2022-05-16
$624.5 (晚餐)
慶祝紀念
生日