餐廳: 珍珠皇宮印度餐廳
資訊:

星期五晚想食印度嘢,心血來潮一闖重慶大廈😆。不過我哋事前當然做足功課,上網搵定食邊間,見到「珍珠皇宮印度餐廳」訂枱有85折就試吓。一踏入大廈,就有一眾印度餐廳嘅宣傳單張遞到面前🙈,好彩見到珍珠皇宮嘅代表,然後就跟隨佢上一樓。餐廳環境乾淨整齊,並無一大浸味,另外仲有得睇世界杯添,哈哈。店員們幾親切,而且好似識用廣東話溝通👍。餐牌設計圖文並茂,最重要係有中文,咁就唔使查字典或者求其揀。Tandoori Platter混合肉燒烤拼盤($178),印度燒烤出名香口,用鐵板盛上,熱辣辣🔥。拼盤蘊含四款肉,包括印度燒雞、免治羊肉卷、烤魚塊同埋乳酪腰果汁燒雞,每款各兩件。🍗燒雞有兩款口味,一濃一淡,我鍾意乳酪汁嗰款多啲,大大啖肉。🐟烤魚塊蘸上黃椒粉,魚肉滿有彈性。羊肉卷用免治肉整成,富香料味,羊羶味適中。Butter Chicken牛油烤雞($108),🥘呢款咖喱汁好惹味,並混入蕃茄同乳酪,辣度溫和兼唔會太重口味。但如果鍾意食辣,就應該要揀第款喇。🐔無骨雞件約有十嚿,肉質細嫩,同燒雞唔同,係另一番風味。Palak Paneer芝士菠菜($88),我並唔係第一次食呢道菜式,不過餐廳嘅出品令人印象深刻,
牛油烤雞
芝士菠菜
Palak Paneer芝士菠菜($88),我並唔係第一次食呢道菜式,不過餐廳嘅出品令人印象深刻,因為菠菜份量多🌿,打得夠溶,唔會過稀,食食吓仲滲出微微辣,就咁食或者伴薄餅食都得。同時,佢加入咗洋蔥粒同茅屋芝士🧀,食落口感唔單調。
雜錦薄餅
Bread Basket雜錦薄餅($65),🫓薄餅籃有七至八塊Naan,拎上手暖笠笠,未食都知質感軟熟。薄餅款式有兩至三款,我估計應該有原味同蒜蓉,但始終估估下,所以我建議散嗌兩份,咁就可以食到心儀嘅款式!
印度番紅花杏仁雪糕
Kesar Kulf印度番紅花杏仁雪糕($55),店員留意住我哋幾時食完主菜,就主動適時送上甜品。🍨印度雪糕口感偏淋,冰感一般。佢係由煉奶整成,所以甜甜的🥛,帶點杏仁香,都OK。番紅花味道唔出,但就化身成天然嘅食用色素作點綴。
玫瑰奶昔
Rose Lassi玫瑰奶昔($38),呢度嘅奶昔有多款口味,我揀咗玫瑰味🌹,呈粉紅色💕,幾靚。奶昔酸酸哋,好開胃,玫瑰糖漿第一啖飲落偏甜,但撈匀之後又自然返。
總括嚟講,重慶大廈入面嘅珍珠皇宮好高質🌟,無論食物味道、定價、環境定服務都令人滿意。如果想試吓正宗嘅印度菜🇮🇳,不妨幫襯呢度啊!
牛油烤雞
芝士菠菜