2024-09-30
又到左期待已久既大閘蟹季,因為openrice眾多好評而選擇左呢間餐廳,沒諗到因此貢獻出第一次劣評到放題店大家坐低第一句都係問,紙呢?呢度既店員會答你:「我們既串燒係廚師發辦架,會派落你地碟」Wow,廚師發辦,第一次發現呢個term有幾positive。現實上,兌換劵上寫既蠔啊扇貝基於「廚師發辦」既關係通通都係冇既,而且按人頭每樣一串。我今日用90分鐘時間內品嘗到以下既精選串燒:一隻青口兩串翠玉瓜(一塊瓜切半為一串一條多春魚一隻蝦一碗蜆一串雞軟骨一串牛肉(三粒一串雞肉(兩粒一舊粟米一條茄子(二人share一串韮菜(二人share平心而言,串燒質素唔差,但唔清楚係師傅能力還是控制成本問題,每樣串燒需要等待十幾分鐘。當然,「廚房發辦」本來就決定好菜式同預好人頭,師傅燒得慢呢個理由合唔合理就見仁見智喇。串燒都控制成本到咁,主角大閘蟹當然唔例外,不過兌換劵有寫到一次一隻,每12-18分鐘左右會派隻,都算係既,但派發後餘下的再分發就沒可能既,因為已經控制好每人4隻,所以到底叫唔叫得做大閘蟹放題,真係好有誤導成份。90分鐘放題大部分時間都係同朋友眼金金咁等野食上,雖然串燒質素唔錯,但唔老實既舖頭都
一隻青口
一串雞肉(兩粒
一舊粟米
一條茄子(二人share
一串韮菜(二人share
90分鐘放題大部分時間都係同朋友眼金金咁等野食上,雖然串燒質素唔錯,但唔老實既舖頭都係無謂再幫襯。