2024-10-12 276 瀏覽
細個嗰陣~父母每個週末都鍾意帶我去茶餐廳食早餐~所以我對茶餐廳嘅食物總係有一種特別嘅感情😀今日啱啱經過一間叫茶記研究所嘅高級茶餐廳~因為仲未食早餐~所以就抱住試吓嘅心態行咗入去睇睇🍽.入面嘅環境好明亮💡所有嘅裝飾都好新~俾人一種好舒服嘅感覺…設計方面🎨都好潮流~比起舊式嘅茶餐廳呢度高級咗好多!!我係朝早10點幾到嘅~所以座位🪑都所剩無幾~即刻搵咗個位坐低~然後就開始睇餐牌上介紹嘅食物🤗🤗.如果係想食早餐嘅話呢~淨係朝早7:30到11:30有供應~我睇到咗我最鍾意食嘅香煎豬扒配茄汁豆、多士、煎蛋同餐肉~仲揀咗杯熱奶茶☕先45蚊💰~覺得幾抵~所以就叫咗一份試吓~.以下是我嘅食後感想總結 :香煎豬扒🐷推介指數🌟🌟🌟🌟豬扒煎得外皮金黃酥脆~一咬下去便能聽到滿足的脆響聲~而內裡卻保持著鮮嫩多汁的完美狀態~煎蛋煎到啱啱好嘅火候~唔會太熟亦唔會太生~餐肉都脆脆哋~好有口感🙌🏻🙌🏻熱奶茶 ☕推介指數🌟🌟🌟🌟🌟呢杯奶茶好香甜~但唔會太甜膩~口感偏滑~濃郁嘅茶香同純正嘅奶香交織埋一齊~啱啱好~簡直係奶茶界數一數二嘅存在!!呢間餐廳係新開嘅~超近地鐵站~好方便!!成個早餐就係滿滿嘅童年回憶😊小時候嘅煎蛋同餐
以下是我嘅食後感想總結 :

香煎豬扒🐷
推介指數🌟🌟🌟🌟

熱奶茶 ☕
推介指數🌟🌟🌟🌟🌟
呢杯奶茶好香甜~但唔會太甜膩~口感偏滑~

呢間餐廳係新開嘅~超近地鐵站~好方便!!

成個早餐就係滿滿嘅童年回憶😊小時候嘅煎蛋同餐肉味同呢間茶餐廳一樣~令我不禁回憶起美好嘅時光~強烈推薦大家嚟試吓!下次會再嚟!!!