2019-12-12
聽到朋友話想食酸菜魚,咁岩知道大角咀新開咗一間專食酸菜魚既餐廳,所以就決定約岩幾個朋友一齊去食。一開始諗住酸菜魚通常都好大盤,所以多啲人去先會叫到,但餐廳有分2個size,有普通版同埋重量級。普通版岩2個人食,而重量級就可以4個人食。我地叫咗一個重量級既酸菜魚,見到佢拎嚟既時候,真係嚇咗一跳,因為無諗過咁大盤,但4個人又真係會食得晒。入面除咗有魚、酸菜,仲有青瓜片同埋雞髀茹等。佢有得揀辣同吾辣,咁我地就揀咗辣,佢既辣度都吾會好辣,屬於小辣,因為無得揀辣既程度,所以要自己衡量食吾食到先叫。啲魚好滑,真係吾錯。我地仲叫咗口水雞同埋一個白飯,拎嚟撈口水雞。口水雞既醬汁好惹味,所以好開胃,依個都有一啲辣度。啲雞肉都幾滑,而且雞既吾同部分都有。最後,我地仲叫咗個涼拌土豆絲,雖然味道同我想像中有啲吾同,但依個煮法無咁油,同埋係吾辣既,岩晒我其中一個吾係好食得辣既朋友。