2023-05-24
今日朋友帶我黎到太子既大紅袍打邊爐,佢之前試過荃灣既分店覺得好唔錯,今次黎到太子分店,餐應既空間更大又闊落,而且仲有獨立房間,坐得更加舒服之餘,仲好啱大家庭家族聚會添!✨金屋藏嬌一上湯底就見到有半隻黃澄澄既雞係上面,煮左一排之後店員幫我地剪開隻雞個時,先發現下面仲仲有一磚冬瓜!個湯同平時既花膠雞湯唔同,可能加左冬瓜既關係,鮮甜得黎唔會油膩,反而好清爽!配料仲有竹笙、花膠、菇、蟲草花等,超級足料!✨大紅袍牛王拼盤一碟有齊三種唔同部位既牛肉,牛肉睇得出幾新鮮,顏色非常鮮艷。我最欣賞安格斯牛頸脊,肉質鮮嫩,入口即化。✨珊瑚蚌估唔到都幾大碟。珊瑚牌都好新鮮,用黎打邊爐輕輕咁淥45秒至1分鐘就食得,超級鮮美同埋彈牙!✨手打牛丸&蝦丸呢到有唔少野食都可以揀雙拼,好啱少人又想試多啲野既我地!手打牛丸同蝦丸入面都有一舊芝士粒,打邊爐個時會溶哂,超級香!牛丸咬落好多肉汁,好似食緊濃湯牛丸咁!而蝦丸就超級彈牙,加上蝦既鮮味,令人停唔到口!✨鮮炸響鈴&魚皮響鈴同魚皮都係即叫即炸,上菜個時仲feel到佢熱辣辣。店員提醒我地魚皮要趁熱食,原來同街外個啲真係好唔同,脆之餘,個感覺仲好輕好薄唔會油,一入口就即刻溶唒
✨金屋藏嬌
✨大紅袍牛王拼盤
✨珊瑚蚌
✨手打牛丸&蝦丸
✨鮮炸響鈴&魚皮
響鈴同魚皮都係即叫即炸,上菜個時仲feel到佢熱辣辣。店員提醒我地魚皮要趁熱食,原來同街外個啲真係好唔同,脆之餘,個感覺仲好輕好薄唔會油,一入口就即刻溶唒。而響鈴比街外既大舊,一放入湯就索哂啲汁,超級好食。