2024-01-12
呢間餐廳都算係我嘅 #愈經常食愈少影相系列 之一Nara Thai Cuisine未嚟香港之前,去親曼谷旅行都必定會食一餐Nara到Apinara開業後,成日都同班同事嚟食晚餐,同屋企人/朋友都食過好幾次😋菠蘿肉鬆雞肉炒飯 配 燒珍寶河蝦 $198河蝦堅珍寶,好大隻,又好多膏仲要特登燒香咗,刮出嚟撈炒飯食好正!!菠蘿炒飯都炒得好香口,有新鮮菠蘿﹑雞肉﹑提子乾﹑肉鬆﹑腰果,好足料呢~~黃咖哩大蝦 $228 + 印度薄餅 $38黃咖哩係我食泰國菜必點嘅菜式,因為我鍾意偏甜口味雖然望落唔係好大堆頭,但絕對夠晒點薄餅食,大蝦都好爽口!印度薄餅一份兩塊,脆口又煙韌,好食~~芒果糯米飯 $98係,我認我同老公食野真係好冇新意… 食開好食嘅就會係咁encore…見到個椰皇甜品好吸引…但最後都係叫返芒果糯米飯椰奶調得好好食!! 夠濃稠,椰香,奶滑,又唔會太甜~~ 糯米飯係偏硬身口感果種,岩晒我唔鍾意食軟飯Apinara係我嘅信心泰菜之選只係價錢會比九龍區貴少少,叫埋飲品甜品人均$300-400,但金鐘地段加埋靚環境又值返晒
黃咖哩係我食泰國菜必點嘅菜式,因為我鍾意偏甜口味
雖然望落唔係好大堆頭,但絕對夠晒點薄餅食,大蝦都好爽口!
印度薄餅一份兩塊,脆口又煙韌,好食~~
見到個椰皇甜品好吸引…但最後都係叫返芒果糯米飯
椰奶調得好好食!! 夠濃稠,椰香,奶滑,又唔會太甜~~
糯米飯係偏硬身口感果種,岩晒我唔鍾意食軟飯
Apinara係我嘅信心泰菜之選