銅鑼灣登龍街距離地鐵站8分鐘,位於內街位置感覺係一間非常細嘅小店,而每次嚟到都好滿人,不過唔係太多人嚟到,其實一兩個人都好快入到去食嘢。每次嚟到都必點口水雞套餐,一定要轉刀削麵,因為佢個藥膳湯真係非常之香濃,食過係會非常之掛住佢,同埋喺銅鑼灣可以用呢個價錢食到一碗麵,仲有口水雞可以食,可以話係非常抵食!口水雞唔會好辣,不過口水雞係帶骨嘅口水雞。另外佢嘅獅子頭係非常之出名,一碗麵有三粒好大粒嘅獅子頭,非常香濃柔軟,入面充滿肉汁。刀削麵係人手整,每一塊厚薄都唔一致,食落特別有口感,麵食落亦唔會好「粉」,係彈牙爽滑嘅麵質,配埋藥膳湯,夏天食真係會出晒汗,但真係會掛住佢每個星期都返嚟食佢幾次。杯豆漿亦都係好香濃,可以叫熱或凍,食碗咁熱嘅面,我多數都會叫番杯凍豆漿!

口水雞唔會好辣,不過口水雞係帶骨嘅口水雞。
2023-05-15
  • 麻辣口水雞刀削麵