2021-09-09
之前都有聽過舍利鮨,好多人介紹話好食,但係係元朗咁遠,就冇去到!不過最近係銅鑼灣開咗新店😻港島嘅朋友有口福lu❤️去到個環境都好大好靚,有bar枱又有4人枱,如果想一定有bar枱,就要提早book定位!今晚食個係每位$1800嘅Omakase,包左7款knob,燒物,壽司11貫,卷物,湯和甜品。我自己最有印象嘅就係以下依幾款,我覺得壽司入面佢啲壽司飯嘅醋份量適中,個飯團唔會好容易散開,而且佢嘅味道都唔會太酸。大拖羅 咁啱師傅話入咗批靚嘅拖羅,都係非常肥美,入口即溶嘅感覺,真係想再食多一件😳唔使點醬油都已經非常鮮甜👍🏻醬油漬中拖羅食完大拖羅之後,就好期待呢個中拖羅,果然都冇失望👍🏻今次係用咗醬油漬,味道會有啲唔同,佢嘅醬油味醃得啱啱好,唔會太鹹同埋掩蓋左鮮甜嘅味道❤️金目鯛原本刺身就比較鍾意食魚類,覺得肉汁比較煙銀,食落去會有多啲口感,佢哋嘅今目鯛魚都好鮮甜,而且口感好好🤭鯛魚壽司壽司飯用醋嘅份量都岩岩好,而且師傅手握壽司嘅手勢都好好,壽司飯都唔會散開😋鯛魚都好鮮甜,真係5洗點鼓油都夠😋白魚拔蚌配三文魚籽這款白魚拔蚌配三文魚籽用磅上的,見到都好精緻,食落去白魚拔蚌都好鮮,係好喜愛嘅爽口鮮甜👍
大拖羅
醬油漬中拖羅
金目鯛
鯛魚壽司
白魚拔蚌配三文魚籽
這款白魚拔蚌配三文魚籽用磅上的,見到都好精緻,食落去白魚拔蚌都好鮮,係好喜愛嘅爽口鮮甜👍🏻加上d三文魚籽,令到個口感就更加豐富😚
下次有機會都想黎多次坐下bar位!