2023-05-02
銅鑼灣要搵到一間新潮又好食,環境舒適滬菜唔容易。先前喺九龍區圓方食過十里湘薈,對比外面嘅上海菜更精緻同Fusion。今日幫老闆搵晏晝餐廳食飯嘅時候,發現咗佢係食通天新開左全新「十里」,所以訂咗枱同老闆試吓。第一道「龍蝦塔可牛油果沙律」,上菜嘅時候一陣陣仙氣從中式玄關木架上飄出,霸氣十足。Taco本身係比較墨西哥嘅食法,十里將其融入到上海菜之中。味道有驚喜,龍蝦味搭配牛油果好開胃。第二道「櫻桃鴨肝」,上菜時候老闆見到一粒粒櫻桃,以為我叫前菜俾佢食其實每一粒櫻桃外觀內藏鴨肝,本身鴨肝比較膩嘅食物,一粒粒嘅份量呢啱啱好唔會太膩,擺盆亦別有心思。第三道「黑松露蟹鉗餃」,午飯時間老闆總要一兩道點心過吓癮,我就揀咗出面未見過嘅蟹鉗餃,墨汁做嘅外皮, 內涵混入黑松露,頂上放上啖啖肉蟹鉗,清甜而不膩。第四道「海灘獅子頭」,幾欣賞佢嘅豬肉好鮮甜, 獅子頭嘅醬油有醬香,整道菜唔會太油。第五度「勝瓜百頁蕃茄」,主要係叫啲青菜解膩,正常發揮。最後要讚服務一流,環境舒適,菜單亦都比圓方更加多選擇,喺銅鑼灣食上海菜多個選擇啦
第五度「勝瓜百頁蕃茄」,主要係叫啲青菜解膩,正常發揮。