2024-11-27
前排夜晚去咗銅鑼灣嘅四寶食堂食晚餐。餐廳以湖水藍作為主色,牆身更設有一道花花牆,裝修都算幾有心思。座位方面都幾寬落,唔會坐得太逼夾。餐廳menu除咗提供港式茶餐廳嘅嘢食外,仲會有埋西式扒餐等,選擇都幾豐富。我地今次就叫咗兩個西式扒餐,套餐除咗有主食,亦包埋餐湯、配菜同飲品。🔻栗米忌廉湯🔻香煎加拿大豬柳拼板燒紐約雞扒味道:8/10價錢:$88豬柳份量都幾大,嫩滑多汁,肉質唔會太鞋口。而雞扒肉質鮮嫩味道不錯。配菜方面我就揀咗牛油粟米同德國薯仔沙律,兩款味道都唔錯,尤其牛油粟米好香嘅牛油味。另外仲加咗$15選配餐廳嘅黑蒜麻油撈公仔麵,面頭嘅香蔥加上黑蒜麻油係幾好味!飲品我就揀咗凍檸茶。🔻板燒頂級美國封門牛柳味道:9/10價錢:$188落單前店員會細心問下我地想要幾成熟,我地今次叫咗5成熟。整體份量都大份,幾適合1-2人share食。封門柳肉色呈深紅色,肉汁幾豐富,油脂較少但幾香肉味,有啲估唔到可以係茶餐廳食到呢個水準嘅封門柳。配菜方面就揀咗田園沙律同原個燒蒜,味道都唔錯。而飲品就揀咗熱檸水。
🔻栗米忌廉湯
🔻香煎加拿大豬柳拼板燒紐約雞扒
味道:8/10
價錢:$88
豬柳份量都幾大,嫩滑多汁,肉質唔會太鞋口。 而雞扒肉質鮮嫩味道不錯。配菜方面我就揀咗牛油粟米同德國薯仔沙律,兩款味道都唔錯,尤其牛油粟米好香嘅牛油味。另外仲加咗$15選配餐廳嘅黑蒜麻油撈公仔麵,面頭嘅香蔥加上黑蒜麻油係幾好味! 飲品我就揀咗凍檸茶。
🔻板燒頂級美國封門牛柳
味道:9/10
價錢:$188
落單前店員會細心問下我地想要幾成熟,我地今次叫咗5成熟。整體份量都大份,幾適合1-2人share食。封門柳肉色呈深紅色,肉汁幾豐富,油脂較少但幾香肉味, 有啲估唔到可以係茶餐廳食到呢個水準嘅封門柳。配菜方面就揀咗田園沙律同原個燒蒜,味道都唔錯。而飲品就揀咗熱檸水。