2018-07-24 2017 瀏覽
睇開我嘅食評都知道我唔飲甜,所以茶飲嘅茶底我會好考究,銅鑼灣開左咁多間茶飲店,會令我不斷 encore 嘅,呢間係其中一間~佢嘅茶飲選擇非常多,大部分仲好有特色,連珍珠同茶凍都同其他店唔一樣。今次我地一大班人柯打,可以一次過試多款飲品~我自己叫左個奶霜觀音,上面真係有片片茶葉,個奶霜味道真係令人有無限驚喜!好滑仲有一陣淡淡嘅甜味,因為我杯飲品走左糖,呢份微微嘅甜豐富左飲品嘅味道。茶底方面佢真係好清,觀音本身就唔係濃,佢都保持到觀音清新嘅口感覺,會令人想飲完再飲。朋友1號叫左個奶霜法芙娜原來係朱古力沙冰,佢嘅甜度定死左無得修改,開頭我地都擔心會太甜,但出到黎又唔會,反而因為可可嘅苦味令飲品耐飲好多,不過同我杯茶比佢就相對重口味d ,平時唔鍾意飲朱古力嘅朋友未必接受到。朋友2就叫左個奶茶沙冰,我相信響沙冰狀態佢一定好飲嘅,可惜天氣太熱,加上我朋友遲到,佢黎到飲嘅時候杯嘢已經溶到一個點。響呢個狀態下奶茶分量調配適中,唔會太茶或太奶,只係我鍾意純茶飲品多d.如果想解渴可以試下仲夏接骨木,顏色鮮豔嘅呢杯飲品入口第一個感覺係:好酸阿!不過飲飲下又覺得幾清爽,而且 食到少少果肉,加上一層嘅薄荷,飲到

奶霜觀音

奶霜法芙娜
奶霜法芙娜

不過飲飲下又覺得幾清爽,而且 食到少少果肉,加上一層嘅薄荷,飲到最後都keep 住好refreshing~
仲夏接骨木

我仲要推介係呢度嘅現泡茶,咁多款之中我自己最鍾意初芽驚蟄烏龍,非常清澈,靚茶葉沖出黎真係唔使加任何嘢都好好飲,真係最解渴嘅飲品!最正係你可以連樽買走,返屋企雪凍再飲仲正呀~
初芽驚蟄烏龍

平日呢度唔算多人唔使點等,但星期六日20分鐘都算係指定動作。
奶霜觀音