2022-04-08
💎總評分:8.0/10-最近有間新開越南菜,裝修落足心思,遠遠己經見到二樓嘅七彩燈籠🏮,紅綠外牆同木枱凳好有越南風味,話說咁耐無去旅行,小編即刻嚟朝下聖先🇻🇳!餐廳一樓設有外賣專區,以家仲做緊外賣九折優惠!如果要同燈籠打卡就要喺二樓嘅室外位置📸,好似快飛咗一轉越南咁呀!Menu上大部份嘅食材都係越南空運過嚟✈️,或者自家製,原全反映出餐廳對味道嘅執著!🚗 最新嘅停車場係世貿,不過講到泊車優惠最低嘅一定係time square,行過去都唔算太遠。1️⃣ 經典越南法包$98店員推介餐廳嘅法包🥖,除左佢係越南名菜之外,餐廳嘅法包有別於一般做法,係用米粉代替麵粉,特別香米味😋,外脆內軟。餡料有香茅豬肉、豬肝醬、醃蘿蔔🥕,酸青瓜🥒,經典嘅清新配搭,大份足料👍🏻!2️⃣ 鮮蝦墨魚炒檬粉伴蝦仁 $138湯檬好普遍,但係炒檬粉就比較少有,檬粉係自家製👨🏻🍳,每日新鮮即做,小編覺得有D似米粉但係比較Q彈,口感濕潤炒得唔油膩,配料有芽菜、蔥絲、可惜蝦仁有點不太新鮮🙈,相比下墨魚片還可以。3️⃣ 即叫即製手工粉包 +$28跟餐另配嘅小食有兩件,外皮比想像中拉得薄,晶瑩剔透💫,包住肉碎、木耳等材料,配特製嘅越南醬汁,清爽
1️⃣ 經典越南法包$98
2️⃣ 鮮蝦墨魚炒檬粉伴蝦仁 $138
3️⃣ 即叫即製手工粉包 +$28
跟餐另配嘅小食有兩件,外皮比想像中拉得薄,晶瑩剔透💫,包住肉碎、木耳等材料,配特製嘅越南醬汁,清爽健康🌱,絕對係考手工嘅一道美食👏🏻。
4️⃣ 班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕 82
餐廳嘅法包有甜食同鹹食兩種食法,甜食就好似最近hit爆嘅麵包布甸咁🍮,香脆嘅法包塞滿斑蘭味custard🤤,做到流心嘅質感超滑溜,欣賞佢地嘅班蘭味夠天然一D都唔artificial☘️!伴隨嘅雪糕又係自家制好有heart❣️,椰子味好重,同班蘭味簡直係perfect match💯!
5️⃣ 特濃煉奶咖啡 (跟餐)
越南菜必叫嘅飲品,咖啡傳統跟煉奶☕,可以㨂甜度,凍啡嘅冰同咖啡分開上,要幾多冰自己落🧊。咖啡味突出,尤其熱飲更加幼滑,憶起之前去越南嘅感覺😋。
餐廳嘅室內環境固然係吸引位,食物水準都有驚喜🤩,由越南廚師主理,無論係main、dessert,甚至係飲品都好滿意,近期必去新餐廳之一😍!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐