我去咗一間位於銅鑼灣登龍街嘅高級日本菜居酒屋,叫做一瀧。佢嘅裝潢特別吸引,仿佛重現咗日本江戶時代嘅風格,大量嘅楓葉掛吊喺天花上,加上仿日本城堡嘅牆身設計,真係有置身日本嘅感覺。座位方面,有啲座位用塌塌米嘅形式,需要食客除鞋先可以座上去,但係特別嘅係可以將腳伸入去枱下嘅設計,好貼心。如果你想欣賞楓葉,都有一行幾張座位係楓葉之下,可以特別order。食物方面,除咗固定menu牌,亦有時令食物,廚師特別推介。刺身類別較多,有海膽、牡舟蝦、帆立貝等魚刺身質素高,魚脂濃郁,入口快溶,值得推介。另外,鰻魚鵝肝墨汁卷嘅用料特別吸引,味道好好。但系份量唔算太多,建議同朋友一齊試多啲款式。剌身方面,一瀧極上活魚刺皇 質素都非常高。除咗食物,一瀧布甸 嘅造型好可愛,雞蛋形既訪透明玻璃器皿裝住,甜度適中,份量較小。飲品方面,bubble iced tea 味道有少少似椰果,甜度適中,店員會係你面前用機器吹起一個半圓嘅泡泡落去飲品上,好有打卡價值。一瀧嘅環境、服務及食物質素都非常高,值得推薦。服務方面,普遍侍應都好禮貌,有一位女侍應好健談,亦為主動為食客介紹一D適合當日天氣既食物,好細心。成餐飯都食得好舒服,

一瀧嘅環境、服務及食物質素都非常高,值得推薦。服務方面,普遍侍應都好禮貌,有一位女侍應好健談,亦為主動為食客介紹一D適合當日天氣既食物,好細心。成餐飯都食得好舒服,好友善既態度令我同朋友感到好開心。
2023-03-28
  • 一瀧布甸