2022-11-20 1075 瀏覽
香港車仔麵五花八門,但係講到最好食最方便就一定係新記特辣車仔麵。係四通八達嘅銅鑼灣有兩間分店,一間登龍街口,另一間就係謝斐道,兩間都係keep住客似雲來嘅,不過好彩嘅就係食車仔麵唔係食打卡餐廳,大家都係講求快靚正平,正常就算多人都唔會等好耐,不過前題就一定唔好介意要撘枱。車仔麵黎講最重要就係個湯底,依到最建議就係佢個牛腩汁,超級濃郁,而且辣汁亦都係必定要加!除咗大中小辣有得揀之外,如果好唔食得辣或者自問辣王嘅你都可以係點餐紙到寫小小辣/勁辣。到選項方便,大部份餸我都已經食過曬!必定要叫嘅就係老闆話係佢地自家製嘅辣豬紅同豬豚肉!我自己本身都係豬紅愛好者,但係依到豬紅嘅入味程度可以話非試不可,豬豚肉都係水準之作。其他配菜就保持住不過不失。特別推薦就係佢地嘅辣魚蛋都係食過翻尋味之選。完全滿足我依個重口味食家。之後加10蚊有玻璃樽裝汽水,食到辣嘅時候爽一下。有種係天堂食車仔麵嘅感覺

辣牛腩汁魚蛋豬紅米線
辣牛腩汁豬紅豬腩肉蘿蔔公仔麵