2024-03-16
落咗幾日雨,難得天氣放晴,就臨時計劃去郊區走走😎。朋友介紹錦田有靚靚cafe,咁就當然要去朝聖。真心估唔到呢度有日式榻榻米,仲有一個小庭園比人打卡📷。可以一邊食住嘢,一邊望住寧靜嘅庭園,真係覺得好relax 🥰 !-💛花椰菜忌廉湯 (配麵包) $78 忌廉湯口感濃郁,花椰菜打碎之後完全融入湯入面😋,入口順滑之餘仲有香濃嘅花椰菜味,濃厚得嚟唔會好似一般忌廉湯咁膩😳,我個人超級鍾意❤️。-💛蟹肉薯仔沙律 $64薯仔沙律整成三個球狀,賣相一流👍🏻,加上清涼嘅口感,食落十分開胃。面頭有大量蟹肉,只係食個前菜已經感到非常滿足😆。-💛黑松露蟹肉沾醬配吐司 $110依個吐司絕對係必食💯,吐司本身唔會過硬,店家貼心切成小片,方便點醬一口過食到😍。黑松露蟹肉沾醬本身都極度出色,香氣十足,而且份量極多🤩。-💛燒飯團茶漬飯 $58鯖魚、紫菜、飯團,係出色嘅組合。清甜嘅綠茶將三者合而為一😉。以主食嚟講雖然佢嘅份量唔多,但勝在夠清新,唔會食完之後飽到食唔落其他嘢🤓。-💛無花果荷蘭寶貝班戟 $82一直好期待嘅荷蘭寶貝班戟果然冇令人失望😍,即叫即整嘅餅底,香甜嘅無花果,軟滑嘅雲呢拿雪糕,冰火交融之餘仲帶粒粒碎核桃嘅口
一直好期待嘅荷蘭寶貝班戟果然冇令人失望😍,即叫即整嘅餅底,香甜嘅無花果,軟滑嘅雲呢拿雪糕,冰火交融之餘仲帶粒粒碎核桃嘅口感,真係超級好食💯 。成個班戟以甜味為主,但又唔會冇咗無花果嘅清甜,大推‼️❤️。