2023-03-05
✲゚。🗻銅鑼灣山林主題Omakase🍣呢間餐廳以木系簡約風設計為主 環境幾舒服 🎍室外仲有個露台 整得幾靚可以打下卡🌸我今次食左山の御膳 Total有10道菜 我同朋友食左3個鐘 非常飽 (建議大家唔好太晏先入座)🤣食物擺盤幾有心思 有幾道菜都用左乾冰營造煙霧效果 同時有味覺👅&視覺享受👀🗻 日本雲丹拼盤有 5 種嚟自北海道嘅海膽🇯🇵海膽幾新鮮 仲用左三文魚子、魚子醬等等食材點綴個人比較鍾意北方四島呢款🙆🏻♀️🗻 廚師發辦前菜三點以傳統日式盆景擺盤 分別有毛蟹、生蠔同磯燒元貝生蠔好大隻又新鮮 上面加左D柚子啫喱 幾夾😋元貝燒完有少少焦香味 毛蟹肉都鮮甜👍🏻🗻 十四代蝦夷鮑酒蒸 肝醬店員會即場喺鮑魚上面噴上日本十四代清酒🍶令鮑魚食落去更加鮮甜🗻 季節刺身五點五款魚生都幾新鮮 個人比較鍾意拖羅 帶子同牡丹蝦🦐🗻 鱈場蟹亀甲鍋呢個鍋物湯底係以昆布同大閘蟹蓋熬足一日🦀飲落去好鮮甜 雪場蟹腳底下仲有包心菜同菇食完暖笠笠🥰🗻 季節雪葩中場休息食個消新嘅柚子雪葩😆🗻 精選壽司五貫師傅會喺Bar枱前面手握壽司 當日壽司有真鯛 深池 鰤魚 鮫鰈 金目鯛🍣因為太飽關係叫左少飯🫣每款都有唔同調味配搭 最後兩
銅鑼灣山林主題Omakase🍣
呢間餐廳以木系簡約風設計為主 環境幾舒服 🎍
室外仲有個露台 整得幾靚可以打下卡🌸
我今次食左山の御膳 Total有10道菜
我同朋友食左3個鐘 非常飽 (建議大家唔好太晏先入座)🤣
🗻 日本雲丹拼盤
有 5 種嚟自北海道嘅海膽🇯🇵
海膽幾新鮮 仲用左三文魚子、魚子醬等等食材點綴
個人比較鍾意北方四島呢款🙆🏻♀️
🗻 廚師發辦前菜三點
以傳統日式盆景擺盤 分別有毛蟹、生蠔同磯燒元貝
生蠔好大隻又新鮮 上面加左D柚子啫喱 幾夾😋
🗻 精選壽司五貫
因為太飽關係叫左少飯🫣
每款都有唔同調味配搭 最後兩款食落比較重油脂🤭
🗻 A4 宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌
個醬汁幾出色 A4和牛入口即溶 牛味香濃 食落油香味都幾重😈
🗻 特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
將松葉蟹芡汁煮成嘅烏冬 加埋大閘蟹膏同蟹油🦀
再按喜好加3款唔同酸度甜度嘅意大利黑醋撈勻一齊食 感覺幾特別😆
🗻 和風雪糕拿破崙
最後當日甜品係拿破崙加椰子雪糕 上面仲有日本士多啤梨🍓
個拿破崙超酥脆 牛油味好香😍
✨ 山の御膳 ($1688)
+10% service charge
📍 山 Yama @yamajp.hk