2004-05-16
以前如果在東區和朋友吃粵菜晚飯都會首選太古城的西苑, 最近在雜誌上看到介紹銅鑼灣西苑的鹽焗雞才知道這邊有分店, 想必是新開的吧!未試過西苑的午市點心, 午飯便想著去銅鑼灣試試, 招呼不錯, 擺位好像有迫, 不似太古城那邊舒服, 舖租貴? 見點心紙上竟然以小籠包為招牌菜, 叫作“西苑小籠包”. 粵菜酒家捨蝦餃燒賣而押注于上海點心, 想必己有相當造藝, 近期勁愛食小籠包, 當然一試, 再看點心紙上還有四川擔擔麵, 魚湯米線之類, 開始有點奇怪的感覺, 真有本事樣樣都做得好嗎? 咦? 居然有仲有”瑞士汁陳村粉”, 又即本睇下佢地有乜新攪作!西苑小籠包甫登台, 搶著便要嘗嘗看, 一啖咬落去, 乖乖不得了…………好吃嗎? 不是味道的問題, 全人類都望住我, 桌布上的彈道痕跡清晰可見, 爆漿了, 失禮死人啦! 唉, 又一個嘩眾取寵, 學壞手勢的點心師傅, 一句皮薄汁多, 個個就搏命灌湯, 搏命壓到塊皮紙咁簿, 咁就係廚藝?瑞士汁陳村粉, 睇唔倒一滴瑞士汁, 食唔倒半丁點瑞士汁味, 衹係輕輕撈過少少汁, 究竟個廚想點? 乾脆叫做乾炒陳村粉啦, 何苦拉人地裙自己腳呢?其他點心, 衹能說普普通通. 其實
其他點心, 衹能說普普通通. 其實西苑都算係一家有D口碑的粵菜酒家, 唔係二打六, 無必要攪到咁嘩眾取寵, 家陣蝦餃燒賣廣東點心都未企穩, 又整上海野, 又整四川野, 重整埋豉油西餐, 咁咪即係百菜一味!
對西苑的印象一直幾好, 仍然俾個笑面啦!
PS: pl add 西苑酒家2882 2110 銅鑼灣恩平道28號利園二期一樓101-102室粵菜