2022-08-16
長沙灣新開張既「ʜᴇʀʙᴀʟ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟᴛʏ」- 「南本草」係一間大玩中西合璧、 ʜᴇʀʙꜱ + ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ 既新潮 ᴄᴀꜰÉ。佢地既裝修都好配合主題,主調用上ᴄᴀꜰÉ常見既柔和既木系風,再輔以傳統中式瓷器常用藍色做副調。「南本草」既「南」亦係紀念創辨人父親既名字,有家庭傳承既意念。.ᴄᴀꜰÉ設計簡約無太多花巧裝飾,但一幅接近全高可以全開既玻璃趟窗,開放後空間感大大提升令人感覺自然舒服。牆身懸掛住書法墨寶「涼茶研究所」同大葫蘆招牌,帶幾分玩味。ᴄᴀꜰÉ意念係以 – 草本、養生、生活三大元素,所以食物同飲品設計上用左好多草本養生既原素,以健康口味既輕食同帶養生元素甜品為主。初初以為呢到係賣咖啡加上涼茶既新派ᴄᴀꜰÉ,原來佢地真係將兩者二合為一,一定要親身試下實際夾唔夾。.☁️雲朵蘭王蛋、酸種多士早餐 💲69早餐時段供應既ᴇɢɢ ɪɴ ᴀ ᴄʟᴏᴜᴅ ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ ꜱᴇᴛ,少女心爆發見到宣傅照上既雲朵蛋顏值甚高所以試下。其實雲朵蛋即係將蛋清打發泡後,再放入焗爐定型,焗好之後再取出放入蛋黃。呢份雲朵蛋標榜用上日本高質蘭王蛋,所以蛋王特別橙亮亮。除左吸睛既雲朵蘭王蛋,早餐套仲配有超健
☁️雲朵蘭王蛋、酸種多士早餐 💲69
早餐時段供應既ᴇɢɢ ɪɴ ᴀ ᴄʟᴏᴜᴅ ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ ꜱᴇᴛ,少女心爆發見到宣傅照上既雲朵蛋顏值甚高所以試下。其實雲朵蛋即係將蛋清打發泡後,再放入焗爐定型,焗好之後再取出放入蛋黃。呢份雲朵蛋標榜用上日本高質蘭王蛋,所以蛋王特別橙亮亮。除左吸睛既雲朵蘭王蛋,早餐套仲配有超健康既嫩雞柳、沙津菜同黃金黎麥奇亞籽乳酪,款款都係健康早餐必搭之物。
🥪玉子燒三文治 💲53
麵包比較乾身,厚厚既玉子甜甜味道不錯,如果再加烘一下相信口感會更好。
🥐淮山蕙仁、豆腐雪糕 ᴄʀᴏꜰꜰʟᴇ 💲68
ᴄᴀꜰÉ 大熱既牛角窩夫ᴄʀᴏꜰꜰʟᴇ配上中式健康食材 - 淮山、蕙仁、同豆腐做既雪糕。整體幾清新,食哂都唔會內疚。
🍵火麻仁燕麥奶拿鐵 💲49
係ʜᴇʀʙᴀʟ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟᴛʏ ᴍᴇɴᴜ入面揀左兩杯特飲 - 火麻仁 x 燕麥奶口感好似淡版既芝麻糊,成件事幾夾幾ᴏᴋ。因為叫熱飲,餐廳話可以任揀一款佢地手工做既陶瓷咖啡杯,飲到底發現隻杯會發現寫有佢地餐廳名,好有心思同特色。
🥃冷萃銀菊咖啡 💲49
冷萃清熱解渴既銀菊露涼茶加上咖啡,飲到淡淡既銀菊露同微酸既咖啡,感覺幾特別。
不專業食評 nei.foodie