2015-10-11
辛苦搵黎志在食 工作壓力大, 同三五知己一齊飲飲食食可以令人暫時放下煩憂. 每次朋友問我去邊度食,想食咩, 我一定話要坐得舒服嘅. 去食野食物質素固然重要, 但餐廳環境, 係吾係舒適都吾可以忽視, 一個舒適嘅地方先可以令人放鬆心情最近得知長沙灣開左間有格調嘅西餐廳, 係OPENRICE睇裝修吾錯, 有格調, 所以FRIDAY NIGHT就約埋兩個朋友一齊去試新野.去到一見間餐廳, 比我嘅感覺係好有格調, 餐廳吾係好大, 但一D壓逼感都冇. 店內嘅佈置, 裝飾除了睇得出老闆係一個有品味嘅人之外, 亦令人有一種舒適寫意嘅感覺, 這正正滿足我要坐得舒服嘅要求門口放左個牌, 原來有8點前有HAPPY HOUR嫁, 可惜今晚我地BOOK 左8.30P.M, ENJOY吾到哩個優惠.入到去坐底, 第一時間當然係叫野飲先啦. 睇下個DRINK LIST, 入面嘅酒大部分都好特別, 吾係平時飲開個D, 我點左第一次飲嘅REKORDERLIG, 吾錯吾錯, 甜甜的, 好好味, 酒精亦只有4%, 啱晒女仔. 支酒個外型仲好好睇TIM而我朋友就叫左香蕉汁, 佢話好好味環境吾錯, 食物又如何呢整體黎講, 食物
去到一見間餐廳, 比我嘅感覺係好有格調, 餐廳吾係好大, 但一D壓逼感都冇. 店內嘅佈置, 裝飾除了睇得出老闆係一個有品味嘅人之外, 亦令人有一種舒適寫意嘅感覺, 這正正滿足我要坐得舒服嘅要求 門口放左個牌, 原來有8點前有HAPPY HOUR嫁, 可惜今晚我地BOOK 左8.30P.M, ENJOY吾到哩個優惠. 入到去坐底, 第一時間當然係叫野飲先啦. 睇下個DRINK LIST, 入面嘅酒大部分都好特別, 吾係平時飲開個D, 我點左第一次飲嘅REKORDERLIG, 吾錯吾錯, 甜甜的, 好好味, 酒精亦只有4%, 啱晒女仔. 支酒個外型仲好好睇TIM 而我朋友就叫左香蕉汁, 佢話好好味 環境吾錯, 食物又如何呢
中間見隔離枱有人慶祝生日, 當甜品出來時, 餐廳會播放生日歌增加氣氛. 如果同朋友慶祝生日又多一個地方可以選擇
最後當然要食埋甜品先完滿啦, 我見人地有個好似蘋果TART定黃果批嘅甜品, 個樣好靚好好味咁, 可惜賣晒, 下次一定要試! 今次我地叫左自家制雪糕, 味道係傳統嘅雲尼拿, 士多啤梨同朱古力.