餐廳: 長洲角酪
資訊:

2021-04-06 2569 瀏覽
疫情期間冇得出國去旅行,香港人想搵地方玩或者拍拖已經諗爆頭,而長洲就係其中一個熱門嘅地方。講起長洲相信呢間係當地最多人去嘅其中一間小店,出名在佢有可以打卡嘅牆,藍色磚嘅牆身上面有長洲兩個字,營造到好似地鐵站既牆身,唔講以為有長洲呢個站,而店內嘅裝潢都係走清新藍白風格,由頭到尾都係好適合打卡。店內會有一塊黑板寫住店主嘅留言,有趣嘅係Wi-Fi Password叫你計數先可以計到出嚟,將密碼譯返做中文其實係好人一世平安。而呢間小店主打乳酪飲品,可以係menu上見到標榜自己<可能係全香港最好飲嘅乳酪>。用嘅乳酪都係採用香港子母奶做原材料,每晚自家發酵,為確保新鮮度同埋飲品嘅質量,每日用唔完就會掉咗佢,喺個雖然踏入春天但係天氣似夏天嘅香港,飲一杯透心涼嘅乳酪飲品實在最適合不過。除咗乳酪飲品仲有提供梳打同果花茶,都係配搭唔同時令嘅水果製作,成份天然,飲落唔會覺得好人工。店舖係小巷入面,係甘永泰左手邊條巷仔,碼頭行過去五分鐘內一定到。當日雖然係星期日,但去到唔使話排隊排好耐,大概等咗5分鐘就有得攞嘢飲,而店舖都會提供少量嘅堂食位置,但堂食會要求每位有最低消費一杯飲品。-1️⃣ 草莓角酪

1️⃣ 草莓角酪 💰38(👅: 8/10)
草莓角酪

呢一杯係依間鋪嘅招牌飲品,做法係將原味乳酪加入奶粉、檸檬汁等調味,而且仲有加紫米增加口感。而水果都係每日有果欄入貨,再製成果蓉。
淨係杯嘢飲已經好好打卡,見到兩個好大粒嘅士多啤梨(其實係士多啤梨片,唔係兩大粒),店員有提醒要攪勻先好飲,飲落係一杯甜甜酸酸嘅乳酪飲品,加上淡淡的草莓味,質地唔算好濃稠,未去到平時飲開嘅乳酪飲品咁濃稠,感覺似飲緊士多啤梨奶昔再稀啲。每啖都可以食到草莓果肉,食落新鮮,唔會覺得係食緊人工嘅士多啤梨味,而且唔會過甜過酸,喺店舖嘅枱上面列明所有飲品都係已經微糖,飲落係開胃而且唔會覺得好Heavy,仲會飲到少少紫米,口感豐富,天氣咁熱真係會一啖接一啖咁飲,略嫌紫米嘅份量唔夠多,如果多啲更好,同埋嘢飲比較多泡。
2️⃣ 小英角酪 💰42(👅: 8/10)
小英角酪

小英角酪即係金鑽鳳梨角酪,相信係期間限定嘅角酪,因為佢唔係喺原本Menu上既角酪,而係另外一張紙上面。適逢每年嘅三月到四月係台灣金鑽鳳梨嘅出產季,所以推出呢一個系列嘅角酪。隨左金鑽鳳梨角酪,另外仲有金鑽鳳梨百香果梳打。
小英角酪飲落非常清甜,唔會有平時食開菠蘿既勁酸味,甜味重過酸味,只係帶小小酸,乳酪入口依舊軟滑,中間夾雜新鮮鳳梨果肉粒,感覺比平時食到嘅更甜更多汁,成杯飲落去唔會偏甜,非常消暑。

⭐ 可能因為天氣熱,所以飲落覺得特別好飲好消暑,而且掃街食得太多野,都冇好好飲一杯野。之前淨係求其一間小食店度買啲冰沙嚟飲,但而家就多咗呢個生果乳酪飲品呢個選擇,微糖所以飲落唔甜唔會覺得好肥。

最可惜係試唔到佢個人氣卷蛋,角酪卷同大馬士革卷,分別係蝶豆花同抹茶口味,星期日大概五點去到就賣晒,但第二日星期一大概晏晝一點去到仲未有得買,聽講每日限量平時兩點就會賣晒,下次會早啲到長洲試。

👅味道: 8/10
🍴環境: 8/10
💰消費: $80 (服務費: NA)
2021-03-28
5 分鐘 (堂食)
草莓角酪
小英角酪