2017-06-07
呢一日同啲姊妹黎到新都會廣場慶祝我既生日,呢個地方係我揀既(笑)。我係第一個到,黎到就比個環境吸引住:有好多隻碗掛係牆上做裝飾,好colourful。另一邊仲有一幅舖上假葉既牆,覺得幾靚幾有心思。就連用食具同餐牌都有花花既pattern,啱曬鍾意fancy既女仔。我地叫左個黃梨酸菜燒肋骨。牛肋骨好入味,又煮得好稔,同美式既牛肋骨感覺唔太一樣,但都好食。另外其實黃梨即係菠蘿,加上酸瓜做伴菜,其實無咩特別。又叫左個撈起沙津,貪佢夠特別,其實就係一啲薄脆、炸芋絲、青瓜、金柚、甘荀、子姜同埋香蒽,加入以冰梅醬、魚露、麻油同青檸制成既醬去調味,配味稍為乾,但加上個醬襯得好好味,令人想一嚐再嚐。唯一不足係個醬既份量唔係好夠,到餘下四分一時得返啲餸就變得好淡口。叫左個乾炒牛河,比茶餐廳食到既稍甜,但同樣惹味。肉骨茶係食新加坡菜時必點既,不過我都覺得一般般,沒有好特別。仲有個炒雜菜,係想平衡下食左咁多肉,菜夠新鮮,但個醬既味道就麻麻,所以我地食剩左。最後飲左杯美碌,佢其實有兩款,一款有加雪糕而另一款無,我飲呢隻就無既;都幾香甜好味。整體感覺不錯,環境好唔趕人,但食物質素可以再進步!
另一邊仲有一幅舖上假葉既牆,覺得幾靚幾有心思。
叫左個乾炒牛河,比茶餐廳食到既稍甜,但同樣惹味。
整體感覺不錯,環境好唔趕人,但食物質素可以再進步!