2012-08-19
這天放半日 Annual 跟阿媽過:那就是行街買餸加食野。經過灣仔時聽她說起當年她在灣仔返工時會吃那一店的早餐、喝那一店的凍奶茶。現今,有許多的都已經不存在又或轉了手換了手了。聽著覺得不是味兒。穿過太源街時,阿媽說有間她曾吃過的牛腩在附近,但停在鳳城新鴻苑前,但又覺得好像又不是。此時隔離檔的伙計拿著兩杯熱奶茶走進這店,她說「當年在這裡吃東西時,野飲就在隔離的攞過黎的。」坐低叫了一碗牛腩河、一碗牛腩米同埋一杯熱奶茶;阿媽仲扮熟客咁話啲牛腩要諗啲,個伙計就答會俾最正嘅半肥瘦我地。阿媽嘅牛腩米,好大舊我嘅牛腩河,牛腩嘅味道同平時食嘅有明顯分別,除咗鹹啲外,花椒八角嘅味頗強,挺新鮮。而且諗得來仲有肉味,唔會無晒牛腩嘅質感,但肉質又唔會黐牙。湯我覺得鹹咗少少。杯熱奶茶茶味好夠但無overpower 成杯茶,勁滑,我地都好鍾意。阿媽仲話佢地嘅魚片頭都好多人食,下次一定要食咁話喎。
坐低叫了一碗牛腩河、一碗牛腩米同埋一杯熱奶茶;阿媽仲扮熟客咁話啲牛腩要諗啲,個伙計就答會俾最正嘅半肥瘦我地。 阿媽嘅牛腩米,好大舊 我嘅牛腩河,牛腩嘅味道同平時食嘅有明顯分別,除咗鹹啲外,花椒八角嘅味頗強,挺新鮮。而且諗得來仲有肉味,唔會無晒牛腩嘅質感,但肉質又唔會黐牙。湯我覺得鹹咗少少。 杯熱奶茶茶味好夠但無overpower 成杯茶,勁滑,我地都好鍾意。
阿媽仲話佢地嘅魚片頭都好多人食,下次一定要食咁話喎。