2005-08-11
今日繼續放自己一日假,朝早10:30同男友黎呢度飲茶,而家做緊優惠,11點前入單全部點心$10,$6茶錢.舊式酒樓要搭臺都預左,無咩所謂,我地叫左6個點心:煎蝦米腸,菜肉包,灌湯餃,鮮蝦腐皮卷,韭菜蝦角,黃橋燒餅.煎蝦米腸---一小碟,比一般腸粉份量小半,但煎得十分乾身及脆,吾錯!菜肉包---有個恃老賣老既阿姐兇神惡殺咁問我地果臺邊個叫左"雞包仔",我地當然話無叫啦!後來先發覺佢口中既雞包仔即系菜肉包.一籠3個,不過不失啦!包身蒸得剛好,夠軟熟.肉餡算新鮮.灌湯餃---一般!鮮蝦腐皮卷---一碟6件,炸得夠乾身,蝦粒及肉粒餡亦有鮮味.韭菜蝦角---一碟4隻,除左多左韭菜,食落同腐皮卷差不多.黃橋燒餅---一碟3個,果位恃老賣老既阿姐又亂咁叫問"邊個叫左豆沙燒餅?",我地話"我地要黃橋燒餅架喎!",阿姐聲大夾惡話"咁咪即系你地叫架羅!"但黃橋燒餅系咸架喎!蔥粒火腿餡,味道偏淡,外層吾夠鬆化.埋單連加一$80,今時今日咁既服務態度真系要反省下,舊式酒樓吾一定要比d咁差既服務客人呀嘛!
灌湯餃---一般!
韭菜蝦角---一碟4隻,除左多左韭菜,食落同腐皮卷差不多.
但黃橋燒餅系咸架喎!蔥粒火腿餡,味道偏淡,外層吾夠鬆化.