2015-06-20 3165 瀏覽
自從上次試過夾饃涼皮,對陝西菜念念不忘,意猶未盡,再去走訪其他陝西菜菜館,喺openrice search到一間陝西菜小店~有緣小敍,地點有點吊腳,要食好嘢,行多幾步都值得,午市已過,全店只得一兩枱客,感覺好優閒,家庭式經營,貼心嘅個人化服務方式,客人可以隨心所欲地選擇自己可接受嘅辣度,任意要求剔走自己唔喜歡的調味配料。我點咗五香驢肉,老陝湯蕎麥餄烙,羊肉餃Biang biang麵,同老闆娘推介陝西汽水,有兩款味道選擇,我鼓起勇氣點咗罐酸梅湯試試。哈﹗酸酸甜甜,味道討好得令我有點喜出望外。羊肉餃Biang biang麵,我選擇微辣,一條過,一匹布咁長嘅宽條麵,伴醬汁同炸紫菜碎木耳絲一齊食,鹹鹹香香,濃郁惹味,滑溜同帶點煙韌;羊肉餃餡料韭菜多過羊肉,突出唔到羊肉嘅味道,被韭菜蓋過了;五香驢肉唔係咁多地方有,必食;味道隨和得令人易於接受,驢肉好焾,質感似午餐肉,特製醬汁少少辣,配五香驢肉嚟食,味道多了分層次;老陝湯蕎麥餄烙,外型同日本蕎麥麵差唔多但質感完全唔一樣,蕎麥餄烙比較滑,湯底好濃,好足料,有肉碎、土豆片,同香料味道,夏天吃略感油膩,配陝西冰峰酸梅湯,酸甜味道中和了一些油膩感,頓覺清
陝西飲品 ~ 冰峰酸梅湯
五香驢肉
特製醬汁
老陝湯蕎麥餄烙,外型同日本蕎麥麵差唔多但質感完全唔一樣,蕎麥餄烙比較滑,湯底好濃,好足料,有肉碎、土豆片,同香料味道,夏天吃略感油膩,配陝西冰峰酸梅湯,酸甜味道中和了一些油膩感,頓覺清爽了很多,話雖如此,始終都是冬天吃較佳。
老陝湯蕎麥餄烙

2015-06-06