2021-10-17 128 瀏覽
私伙 今日來將軍澳返工,口淡淡想食下糖水,無意中經過呢一間小店,原來呢間係隱世美味的糖水舖😍 呢度除左特色甜品,仲有小食。最驚喜係除左舖頭上的餐牌上,仲有隱藏菜單添。 最後我就叫左:麻辣雞腎 😋😋😋😋(份量適中價錢相對簡直抵)麻及辣混合一起,食落去麻同辣的分別好明顯,2者一齊好夾👍,啱晒我食辣但又食唔到好辣的我。雞腎唔硬又唔梅,幾惹味,小食一流👍 桂花酒香芋圓小丸子 😋😋😋😋但白色芋園相對有點硬,話明酒香,當然有少少酒,但食落口唔會覺得好重酒味,少少酒味及甜味較重,芋圓煙韌適中,鍾意酒嘅朋友可以一試。但美中不足是,芋園方面白色的芋園口感會比較硬,破壞整體感覺。 紅豆抹芋豆腐奶凍 😋😋😋😋紅豆甜甜, 煲得又淋,淡淡的綠茶味唔會蓋過紅豆味👍口感順滑,配合紅豆有起沙既口感,兩者夾埋一齊口感獨特 提拉米蘇奶凍 Tiramisu😋😋😋隱藏菜式之一,咖啡味濃厚,同樣口感順滑。但對不喜歡咖啡的人可能覺得咖啡味較濃。 芋圓草莓奶凍 😋😋😋😋😋整體上全部奶凍口感都十分順滑,草莓味有食士多啤梨果醬既感覺,唔酸仲帶甜味,而且中間夾雜牛奶乳酪的味道,豆腐花好似yogurt嘅感覺。上面有數粒芋圓,加強口感,但白
私伙

最後我就叫左:
麻辣雞腎 😋😋😋😋(份量適中價錢相對簡直抵)

桂花酒香芋圓小丸子 😋😋😋😋

紅豆抹芋豆腐奶凍 😋😋😋😋

提拉米蘇奶凍 Tiramisu😋😋😋

芋圓草莓奶凍 😋😋😋😋😋
整體上全部奶凍口感都十分順滑,草莓味有食士多啤梨果醬既感覺,唔酸仲帶甜味,而且中間夾雜牛奶乳酪的味道,豆腐花好似yogurt嘅感覺。上面有數粒芋圓,加強口感,但白色芋圓都係比較硬,而且食落有感覺未煮熟的感覺,這方面要加以改善。

楊枝甘露糕 😋😋😋😋
佢用一個長條型既盒裝住,賣相有D似芒果布甸,食落更加似布甸,中間做到流心效果,有D芒果汁流出來。糕方面,就咁食糕會覺得有D淡,要點汁先覺得味道岩岩好,而且糕中間有切到好細既椰果增加口感,唔會食落口一陣風咁,無論賣相及味道都相當吸引。

可惜當日沒糖不甩,如果唔係我一定會食埋😁
2021-10-15
2 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 仙草芋圓