2021-10-14 959 瀏覽
因為係觀塘市中心返工,如果夾到同事意又時間鬆動,大家就會想一齊行去觀塘碼頭食拿督!今次去到叫左個咖喱香茅豬扒飯+凍星加坡白咖啡,再同同事們一齊叫左半隻海南雞。1. 星加坡咖喱豬扒飯:咖喱汁好出色,少少辣,有陣淡淡的香茅味,不像日式咖喱的甜或印度的椰香。但稍鹹了一點,但送飯都可以接受。豬扒都用香茅煎得好香,乾身但有肉汁。配一杯濃香的白咖啡,上面灑滿了咖啡粉,即刻叉返電呀!不過今日啲飯比較軟身,個人不太喜歡。2. 海南雞:肥瘦適中,肉質嫩滑,雞胸肉都唔會柴。除了食海南雞必有的三種醬料,亦配上一小碟乾蔥醬油,我地食之前淋係面,加多一分香味。食完隻雞會見到下面有一些雞雜。另外,又會配上一小碟醃酸蘿蔔、薑,中和油膩感。呢間鋪的黑豉油乾撈麵系列都好出名,大家可以試下。

1. 星加坡咖喱豬扒飯:
星加坡咖喱豬扒飯

2. 海南雞:

呢間鋪的黑豉油乾撈麵系列都好出名,大家可以試下。
2021-10-12
星加坡咖喱豬扒飯