2023-01-27 330 瀏覽
最近流行食Omakase,左揀右揀之後,都係決定去一間朋友介紹係紅磡幾「隱世」嘅榛Hashibami。雖然位於紅磡,但榛外面就彷似係一條日式嘅美食街,商場都有和風感覺,都幾特別。一入到去,見到坐位都幾舒服同寬敞,乾淨整潔,比預期好。員工嘅服務態度都幾好,好用心同詳細介紹每一道菜,抵讚!晚市都幾full,所以揀左lunch 去試下先。職員介紹佢地每日都係用日本新鮮到港食材,由於時令及季節關係,菜式會有所不同,就咁睇賣相都覺得食材係幾新鮮嘅。廚師安排咗接近15道菜,超有滿足感,烹調方式同擺盤都好有心思,絕對係一次開心滿足既體驗!最鐘意係慢煮北海道活八爪魚,食落口充滿鮮味又好軟滑。食呢道菜之前,廚師特別俾我地睇一盤巨形八爪魚,望落去好新鮮,而且整呢道菜之前,廚師要先幫佢按摩一個鐘,然後再慢煮兩個鐘,呢度菜認真要花好多心機。整體上由前菜同甜品,都好用心同有質素,絕對值得嚟食! 下次會再試埋佢地嘅晚餐,期待有更多驚喜!

2023-01-10