2023-01-10
由46年入廚經驗嘅日籍師傅一人打理嘅Omakase小店,嚴格嚟講佢就唔係平時食嗰種壽司嘅omakase,反而更似懷石料理或者割烹😋• おまかせ $880- 前菜5種盛リ由師傅精心準備嘅五款精緻前菜,有伊達卷、蜜黑豆、甘橘蘿蔔絲、蛋沙律及三文魚手鞠壽司😚- お造リ5種盛リ當日刺身有帆立貝、八爪魚、秋刀魚、牡丹蝦同拖羅,所有食材都好新鮮,有日本嘅風味,尤其隻牡丹蝦真係鮮甜到不得之了💕- 焼肴將北寄貝切粒加入清湯燒製而成,貝肉清脆爽甜,湯汁鮮味非常重,感覺將海洋嘅精華都濃縮在內,喝得一滴不剩😋- 強肴3種有白子、酸汁啫喱配牛乳豆腐,仲有一款唔太清楚,呢part覺得不過不失🤣- 野菜用上各種蔬菜做成嘅羹,有冬菇、荀、大蝦等等。中心嗰件綠色嘅類似蒸蛋,食落完全係鮮味爆發✨- 肉皿係香港好少見到嘅和牛朴葉味噌燒,自幾年前喺飛驒高山品嚐過後終於可以再一試!和牛燒至半熟,所以保留到軟滑嘅口感,醬汁係偏濃咗少少但依然無損和牛嘅風味,整體都幾惹味的🫶🏻- 食事一碗溫熱嘅菠菜蕎麥麵,加上少少唐辛子調味,辣辣哋好暖胃🤰🏻- 水菓子最後當然少不了時令日本水果作甜品🤤
• おまかせ $880
- 前菜5種盛リ
- お造リ5種盛リ
- 焼肴
- 強肴3種
- 野菜
- 肉皿
- 食事
一碗溫熱嘅菠菜蕎麥麵,加上少少唐辛子調味,辣辣哋好暖胃🤰🏻
- 水菓子
最後當然少不了時令日本水果作甜品🤤