2017-05-05
酒樓通常俾人一種好喧鬧的感覺,但最近同事發現咗公司附近呢間Hotel Sav的中菜廳,環境幽雅,點心又好食,以後我哋有一個新的午餐飲茶好去處了。有落地玻璃,坐窗邊的位置可以望到街景,用環境幽雅都唔能夠足以形容呢度的佈置,我覺得比起一般中菜廳家更詩情畫意,而且俾人一種井井有條的感覺,在勞碌的工作之中,來呢度享受一個豐富的點心餐,遠離繁囂,真係賞心樂事。不過可惜場地係比較細,可能做唔到擺酒的好選擇。我哋一行四個人,唔太多又唔太少人,叫餸都幾易,你食點心之前,我反而係鍾意食個蛋散先!又鬆化又甜,鬆化都有少少入口就溶化的感覺,而且今日因為開會,遲咗來食午餐,食少少甜野頂頂肚先,感覺不錯。頂肚菜式二號,就係炒腸粉,醬汁炒得好均勻,令到每一塊腸粉都沾到醬色,看上去已經好正,食落去好夠味。飲茶時食牛肉球是指定動作吧!牛肉好香,而且蒸得好熱,咬入口,軟軟的,令人好有滿足感。蝦餃我當然喜歡吃,但我在我心目中蝦餃的高一個層次就是豆苗餃!晶瑩的粉皮之中包裹着爽口鮮美的蝦肉,而且仲有清脆的豆苗承托住,簡直係人間最美味的點心!心情大好,想食啲香口野,椒鹽豆腐外脆內軟,而椒鹽令到豆腐十分惹味,熱氣到生暗瘡都抵!好
好感動啊!終極頂肚菜式出現了,就係福建炒飯,以前呢佢差對福建炒飯冇乜特別的感覺,但從今天開始紫荊閣告訴我原來福建炒飯都可以係人間美食。炒飯底用咗好多蛋黃炒,粒粒飯都金黃色,唔單止色彩奪目,仲充滿蛋香,上面的「福建醬面層」都十分之濃郁稠密,同飯底完美配合!
每個職員都好好招呼,好專業,連經理都走來問我地啲嘢食好唔好味,好細緻。值得再幫襯!