青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
青花主打新派東南亞菜,係the forest 自成一角,有齊各種菜式:咖喱、串燒、沙律、小食好多款。簡約風設計嘅環境,以雲石金屬做主調,靠窗位置就更加坐得舒服,好有空間感✨—— 泰式虎蝦金邊粉 $138 賣相好靚🤩兩大隻開邊虎蝦,肉質緊緻彈牙,蝦味仲滲埋入金邊粉;依款幾啱我胃口,金邊粉嘅酸恰好多過甜味少少,開胃又好味—— 炭燒沙嗲豬肉串燒 $76 上枱已經feel到炭燒嘅火氣🔥4大串燒得好平均,最正係中間啲肥肉,燒過之後真係香到爆,啲油脂好邪惡但勁正🤤—— 雞皮卷 $82見親有雞皮嘅野都忍唔住叫😂5大舊圓碌碌,外層超脆,金黃色雞皮入面填滿哂雞肉,一咬雞皮嘅油脂就爆哂出黎💦—— 香蕉薄餅 $78食到最後好飽都覺得好好食😍煎得夠香脆,但入面又好軟熟,厚薄掌握得啱啱好,香蕉餅好似好簡單,但麵團要整得好都好講究,依個口感真係冇得彈🤩—— 龍鬚三色冰奶蓋 $48 龍鬚糖食得又飲得😍估唔到同椰漿又幾夾,仲有三色冰嚼下嚼吓,有齊多重口感—— 蝶豆花椰子奶蓋 $48蝶豆花嘅靛藍色好靚🦋椰奶中滲出淡淡花味,綿滑甜密🌟推薦指數:9/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 #青花 (The Forest) (旺角

—— 泰式虎蝦金邊粉 $138
泰式虎蝦金邊粉

—— 炭燒沙嗲豬肉串燒 $76

—— 雞皮卷 $82
雞皮卷

—— 香蕉薄餅 $78

—— 龍鬚三色冰奶蓋 $48

—— 蝶豆花椰子奶蓋 $48
蝶豆花嘅靛藍色好靚🦋椰奶中滲出淡淡花味,綿滑甜密
龍鬚三色冰奶蓋

🌟推薦指數:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 #青花 (The Forest) (旺角)
旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖
泰式虎蝦金邊粉
雞皮卷