2021-02-22
o係netflix 睇完某套台灣金馬電影,突然又很思鄉——「異鄉」個鄉啦。唔得,要食番d 台灣o野解下相思之苦,於是揀中o左呢間餐廳,細細間,o係厚福街大街轉角位。裡面全部都係長檯單邊座,裝修主要用上水泥牆同磚頭,感覺粗獷,掛上少許台灣明信片。試o左個蒜汁雞絲冷麵($54 無加一),以紙盒盛載,猶如便當一般,增添一點台灣風情。適逢新正頭,食之前先來大刀闊斧咁亂摷一通,但求撈到風生水起!呢個冷麵個蒜油簡直係精髓,惹味非常,能夠將個麵提昇一個層次。menu 上提到有微辣,不過都真係好少辣o者。食過出面一d 日式冷麵,d 拉麵好粗身,或者d 汁俾得唔夠,turn out 只係滿口粉漿o既口感,但呢度就o岩o岩好,麵身爽口又吸汁。至於d 雞肉,就未算好大驚喜,都係便當一般常見o既quality,可謂不過不失。叫一個飯麵可以以優惠價加配小食同o野飲,當然要叫埋。記得之前去九份食過o既芋圓超好味,香港唔少台式餐廳都得叫,但炸o既版本好似真係第一次見。黃金芋圓波(跟餐$25) 同想像中感覺好唔同,係圓碌碌一大粒。佢外層好熱,裡面滿滿紫色芋圓o既甜味,口感則似棉花糖,好特別,值得一試!飲品點o左珍珠奶
飲品點o左珍珠奶綠(跟餐$6),杯身少少黑糖虎紋,d 珍珠咬落去甜甜的,滿足我o既饞嘴,也滿足我o既思鄉病~