2008-07-16
去開銅鑼灣搵食,原本經常去開銅鑼灣廣場的泉章居,今次諗住破例試下一間叫煌府既物體,都係同一幢樓,結果死人都激番生。完全因為體現到其中一名網友的片皮鴨遭遇!毫無準備,無睇過呢間野既食評就走上去,係6點左右,入面一個客都冇。我地兩個人上去打邊爐,入到去原本感覺良好,裝修都叫可以啦,好多調料品任你溝,而且d野食上既速度都幾快,係一次過一碟上晒,唔駛咁多細碟阻住,幾方便。原本都知道兩個人應該冇片皮鴨送,但係個侍應話有,要遲d先有。果時係六點十分左右,佢地規定我地食火煱只可以食兩個半鐘,咁我估最遲八點都應該有掛。好啦,d火煱料一次過上晒,都好似幾新鮮:肥牛:份量都ok,都幾新鮮墨魚仔:都幾好味墨魚丸:幾新鮮鱔:幾肥美總之,總括d料都唔錯。標榜68元一個人,不過上到去要計埋20元豉油錢,20元nuts,茶酸8元,搞搞埋埋要128元一個人,其實有d狗賤,不過問心間間酒樓任食火煱都係咁架啦!任食任飲喎,你想點呀?問題係態度同處事方式既問題。你規定我火煱只係得兩個半鐘,我見八點都未送片皮鴨,但係佢之前都片左好多隻,當然我明白要照顧左d真金白銀買既客人,但係我就嚟兩個半鐘啦喎,唔走係到等片皮鴨好似唔係幾好
好啦,d火煱料一次過上晒,都好似幾新鮮:
肥牛:份量都ok,都幾新鮮
墨魚仔:都幾好味
墨魚丸:幾新鮮
鱔:幾肥美
總之,總括d料都唔錯。
你規定我火煱只係得兩個半鐘,我見八點都未送片皮鴨,但係佢之前都片左好多隻,當然我明白要照顧左d真金白銀買既客人,但係我就嚟兩個半鐘啦喎,唔走係到等片皮鴨好似唔係幾好,雖然佢半個場都係空了了。
真係唔出聲唔得,因為小弟等時間行街,八點三咪問問佢幾時有咯,佢話要遲d。果時基本上我地已經熄左個火,等埋單咁款,好心你都快d送鬼左比我,等我騰空張枱,比你做多轉生意啦!
好啦!終於都嚟啦!等左兩個半鐘!原來係每人一片。咁都算,因為佢唔係official列明會送既,食落去!哇,經典呀,好凍!好鞋!唔脆!好勒!兩個半鐘,換嚟係一種乞食既感覺!你如果覺得兩條友應該係冇得送既,大可以話唔好意思,我地寫明四個人先有得送,你地兩位真係冇架喎,咁我反而冇野!
送兩件咁既垃圾,要等兩個半鐘?come on baby!你以為係中銀奧運鈔呀?
同場加演,係七時左右,一對男女叫小菜,男既食食下突然發難,喂!點解碟嘢一半熱一半凍架?佢叫咗幾條友嚟理論,我冇留意係咩餸,但係初時我都以為係果條友麻煩,嫌三嫌四,不過,當我領嘢後,我終於明白,為何呢間嘢去到八點半,竟然係半個場都坐唔滿!
唉,早知上嚟openrice睇咗師兄姐d「包膠」先上嚟,咁就唔會落得咁既下場!
正是:睇咗openrice包膠,食嘢就唔會硬膠。
下面餐廳特色係,我選咗適合大夥人,因為係唔需要等位既。