露面手工拌麵料理

Biang Biang Noodles
2021-01-18 936 瀏覽
仲記得以前仲讀緊中學嗰陣成日食撈麵,大個咗就少食啲嘅,撈麵始終俾人感覺冇咁健康,如果拌麵會唔會好啲?其實拌麵統稱都可以叫撈麵🙈不過係健康啲咁解,同埋啲食材感覺上多元化啲。灣仔莊士敦道原來開咗一間新嘅拌麵店,公司離莊士敦道唔算話非常近,行過去都唔會話好耐嘅,同同事lunch就去咗試。話系台式嘅拌麵店,設計嘅創意亦十足,有好色彩繽紛嘅霓虹燈,發現呢家都幾多餐廳會有呢啲霓虹燈圖案😊餐廳有個招牌嘅野生松茸鮮雞湯,仲要系原盅😳睇個款好滋補,又有好高嘅營養價值。餐廳以手工拌麵為主,款式吾少亦夠新穎👍🏼除咗散點食物,餐廳亦當然有午餐,可以揀主食/拌麵+小食/滷肉飯,仲有幾款台式飲品,都系講緊$82咋,幾抵食!首先試個招牌嘅野生松茸鮮雞湯,都市人真系好缺乏湯水,當然我自己都系其中一個😟喺度可以滋補吓真系吾錯👍🏼松茸味濃郁,飲落都feel到好滋潤☺️最底下真系有原件雞肉,口感嫩滑。應該好多人都中意食餃子🥟lunch食餃子倍感幸福😻個人就中意白菜餡,大家又中意食咩餡呢?白菜餃入面嘅白菜好足料,豬肉都夠結實,吾會話散修修,但稍嫌餃子擺耐咗啲溫度就會比較快變凍。話明鎮店蟹黃拌麵又點可以吾叫🤤成碗蟹黃呈上真系夠曬

餐廳以手工拌麵為主,款式吾少亦夠新穎👍🏼

野生松茸鮮雞湯

白菜豬肉水餃

話明鎮店蟹黃拌麵又點可以吾叫🤤成碗蟹黃呈上真系夠曬霸氣🧡蟹黃入面就食到一粒粒蟹肉,蟹肉都幾新鮮😋冇乜腥味呀。個feel就似架吾中會食嘅蟹粉小籠包戈啲蟹粉,勁鮮味,重點系份量慷慨,撈埋落啲麵度好正!
鎮店蟹皇拌麵

同事叫咗杯香芋鮮奶,食拌麵嘅食店入面都有香芋鮮奶又幾新穎,迎合到香港人口味。開頭飲到嘅系鮮奶味濃過芋頭味,撈勻底部嘅芋頭之後發覺芋頭味其實都重,飲品吾會話太甜。
滑溜溜香芋鮮奶
2021-01-16