天外天

Above & Beyond
2018-07-22 6276 瀏覽
繼續生日飯系列😂,舊同學和我都未黎過天外天,所以就乘機趁今日來飲個茶🤗位於酒店頂樓的這間酒店中菜廳,原來價錢都幾親民,點心選擇都幾多😋不過我地今日二人前,所以都要細心揀食咩好🙈先講呢度環境,在酒店頂樓既天外天果然有靚景,喺尖東後少少望出去既維港都唔錯,睇埋尖沙咀養至ICC嗰邊🤓而餐廳入面都好大,先會經過bar,對出仲有好多梳化,可以做waiting area式飲野既地方,入到去好多枱都望到維港景,而且枱與枱之間都有相當空間,食飯傾計都唔怕聽到或被聽鄰枱既對話。🤣值得一讚係店員都有細心提示除左指定數目既點心、蝦餃燒賣呢兩樣係一籠4件外、其他點心default係3件。我地點左3個點心同一個粥食住先,因為甜品都好吸引要留肚食😂餐廳仲先送個甜合桃做飯前小食,又意外地好好食😂夠脆但又唔會過甜,食上癮🙈🤣先上個雞粥,份量雖唔太大(只夠2人share),但再配其他點心食就剛好。當中都有好多件雞,雖然滑就唔係好滑,但雞味新鮮,粥都夠滑,同埋多配料(草菇、蔥、薑絲)😋食食下就到鮑魚雞粒撻上場,用既鮑魚仔都比我想像中大隻!鮑魚本身幾好趙口、同個撻皮幾夾🤗然後啲蒸既點心都黎埋,原來呢兩個更出色,皮薄但入面既

我地點左3個點心同一個粥食住先,因為甜品都好吸引要留肚食😂
甜合核

生滾沙田滑雞粥

原隻鮑魚雞粒撻

然後啲蒸既點心都黎埋,原來呢兩個更出色,皮薄但入面既餡都好豐富!最重要又唔會太大隻,比較啱女士既份(口)量😆🙈野菌好香同埋好清新,但個遼參蝦餃更勁、入面隻蝦好爽同埋好彈牙,一咬落去真係有crok一聲😆😍而我就唔係好知遼參咩味,不過係有啲好香既蝦子配埋一齊好夾,賣相、口感、新鮮度都一絕!
野菌竹笙餃
蝦子遼參鮮蝦餃

食到差唔多就起埋甜品,我地都叫啲生果類既唔會太甜太膩,我就好想叫火焰雪梨🍐🤗
火焰雪梨🍐

賣相就好高分,waitress姐仲上前同我地解釋由於而家係白天所以好抱歉點火時睇唔到,但晚上食係見到個底有啲火既,之後佢就點左火,我地聞到有啲燒野味🤪不過由於底下有酒,食個雪梨第一啖就似火水味😅🙈上面的位置就有清甜既梨味,好潤喉🤤隻碟都好有趣,好似一個火山型咁襯返主題
柚子西米香芒布甸

另一甜品就係布甸,呢個味道就一流、仲有啲柚子肉好大粒同新鮮😋😋芒果味都好香、而布甸入面都好多芒果肉!好滿足咁完結呢餐茶👍🏼🤓
2018-07-21
慶祝紀念