2024-09-09
本年度我最喜愛餐廳🫶🏻😋新上榜米芝蓮扒房Carna by Dario Cecchini ,之前社交平台見到已經好想嚟,終於有機會。位於Mondrian 39樓,坐擁維港景色,睇住會展一帶嘅海景食嘢,心情都愉快好多🌟Brunch真係好正Nose-to-tall Brunch Menu 意大利熟成牛扒$728-888,麵包、五種前菜、牛肚意粉同甜品全部都係任叫仼食!😍搭39層life沿途可以睇到維港景色,門口有welcome drinks同小食,未入到去已經感受到佢哋着重細節同埋高質素嘅享受。加$280有酒free flow,都係慶祝一於升級埋佢。Homemade Bread麵包鬆軟,配上兩款橄欖油價差,香氣四溢,配麵包一流。另外一種係竹炭脆脆麵包片,同樣好好味,加少少前菜牛肉他他更好食。Mixed Green Salad 落咗海鹽同橄欖油,蔬菜新鮮,簡單調味食出橄欖油香。Insalata Caprese蕃茄水牛芝士,蕃茄味道清清地,水牛芝士🧀口感煙靭柔潤,豐富蛋白質Ramerino in Culo波波形牛肉他他,外層用咗火輕輕燒過,內裏的肉則是生,感覺新穎。放上前菜麵包脆片一齊食感覺更好
Mixed Green Salad
落咗海鹽同橄欖油,蔬菜新鮮,簡單調味食出橄欖油香。 Insalata Caprese
Ramerino in Culo
波波形牛肉他他,外層用咗火輕輕燒過,內裏的肉則是生,感覺新穎。放上前菜麵包脆片一齊食感覺更好。 Roasted Beef Tonnato
鮮嫩的剛剛牛肉片配上黑松露、芝士,吞拿魚賣相一絕,黑松露入口味道香濃,停留喺口腔一段長時間。
Mixed Bruschetta
麵包抹上蒜頭再以西班牙火腿、油、芝士和胡椒調味,火腿咸香味十足,簡單意大利經典風味。
Warm Beef Salad
超級推薦👍🏻 牛腱口感鬆軟,肉質精瘦結實只有少量油花。配上洋蔥紅蘿蔔絲沙律,洋蔥味道濃厚,整個配搭很吸引。 Rigatoni Beef Tripe
傳統的意大利菜,燉牛肚意粉,佢哋用上大型管狀意大利粉,汁的味道很濃厚,上面灑上很多芝士,適合我這種重口味人士😋牛肚煮得淋,容易咬。 Chuck Flap M5
選了Medium本身牛肉質素高,肉質軟熟超級香牛肉味,肉汁豐富。肉的份量大😍側邊配有香腸、香草。這個牛的質素真的很高,很好吃。側邊有薯仔、豆、燉菜做配搭,附上了白色的牛脂,咸咸香香👍🏻🌟 Tiramisu
超級高評價😋職員拎住一大盆,然後上碟,成個視覺效果一絕,酒精味濃郁,口感軟滑甜度恰好,食完職員再問要唔要食多啲! 食到中段見到放咗好多酒嘅餐車推來推去☺️原來職員會推介餐車喺你面前即場調酒,同職員講聲你想飲咩,佢就會幫你準備,實在太驚喜了!