2013-12-27 20 瀏覽
私房菜近年大盛,主要原因係店舖租金急升,已經到左一個不合理的地步!小餐廳為求存,紛紛進佔工廈,樓上舖之類。今次介紹的<名廚小館>坐落九龍城,雖不是位於樓上舖及工廈,甚至比它們更不起眼,惟出品卻可媲美一些高級食府!是晚抵這茶記一般的門面,心想今次可白白浪費了一晚時間,因為九龍城對我這些港島工作的小妮子像是相隔萬尺遠,沒有地鐵接駁,好不方便。但當到上層的貴賓房,我開始對佢有少少改觀。即刻睇下今晚餐廳為我地準備左咩美饌佳餚:避風塘茄子併軟殼蟹軟殼蟹經過油炸後仍保留鮮甜蟹肉的美味,當然唔少得用香蒜,加上清新的茄子,,在精準控制好火候之下,絕對香口惹味!鮑魚汁鳳爪鳳爪鮑汁味濃兼入味,而且炆得夠腍,有咬口兼開胃!日本芥末雲耳超特別的一道菜,平時諗起雲耳只會覺得係蒸雞之用,但今次用上日本芥末伴雲耳凍食卻比傳統做得更出色!金磚一口豆腐又係油鑊的功勞,食落鬆脆之外,豆腐更是滑溜溜的,送啤酒飲一流!蝦醬排骨仔蝦醬香突出惹味,撞上肥膩的排骨仔,算不上是健康之選,但人間美食,小試又何妨? 貓砵酒加拿大桶蠔砵酒係葡萄牙酒,又名貓砵,而今次做砵酒蠔用桶蠔確實聰明,因為蠔本身夠大隻,煮完會縮水都仲夠咬口。金蒜銀絲蒸
避風塘茄子併軟殼蟹

鮑魚汁鳳爪
鳳爪鮑汁味濃兼入味,而且炆得夠腍,有咬口兼開胃!

日本芥末雲耳

金磚一口豆腐
蝦醬排骨仔

貓砵酒加拿大桶蠔

金蒜銀絲蒸元貝皇

店主用料絕對講究,因為今次用上元貝皇,大大隻極好咬口,用上最傳統蒜蓉粉絲蒸的做法突出其鮮味,令人回味非常。
麥片黃金海中蝦
我有無聽錯?我依家唔係食早餐,點解會有麥片食?原來係大廚攪攪新意思,炸海蝦食得多無新意,不如試下呢個麥片黃金海中蝦,外層香脆的麥片中和炸過的油膩感,無論味道、口感、賣相、心思都讚不絕口的一道佳餚。
海龍皇吐珠

食完蝦之後店主聲稱要花一點點時間準備下一道菜餚,心想有咩要咁花功夫,點知一上台全世界立即歎為觀止!呢道菜係大廚先將蕃茄肉起出,再釀入龍蝦肉到蕃茄,淋上龍蝦湯,功夫之多實在難得,細問之下原來呢道菜係需要預訂,心想亦不無道理,因為的確要及早準備,加上龍蝦肉亦唔似得坊間用上雪藏食材,因為餐廳所有海鮮都唔會擺過夜,私房菜更加係預訂後先會因應入貨,仲要係店主親自去揀選海鮮,所以用料絕對保證新鮮。
椒鹽鮑魚
最初擔心炸鮑魚好浪費,點解唔用清蒸做法,因為此菜餚好危險,時間控制差少少都會變得太硬失去咬感,但呢到又出色地完成左任務,炸鮑魚卻不失鮑之鮮,難得難得。

水煮海龍躉
本人唔好魚沒有品嚐,但聞到陣陣火辣味,相信好辣之仕定必愛上。
沙參玉竹豬肚包雞
又係另一必須預訂方可品嚐之佳餚,因為湯底係熬足八粒鐘先上台。經上網查證後得知沙參怯痰止咳、清肺火、養胃生津;玉竹養陰潤燥、潤腸通便,故此湯對於老人糖尿病、津虧腸燥及引起大便結等症頗有功效。另外用豬肚包雞,食個陣將豬肚剪開,飲湯時有豬肚雞一齊食,立即將成個湯豐富起來。
南瓜四寶盅
先起晒南瓜肉,再加入四寶的雙花雙菇包括西蘭花、椰菜花、磨菇及草菇,香甜清新的一道菜,但南瓜份量頗多。吃多了會有點膩。
黑醋炸蛋雞
用上黑醋,使雞吃起來有點酸酸開胃,令已飽到非常的我都食左三小塊,但炸蛋就算了,店方考慮到是尾聲的關係特意將炸蛋份量減少,令小妮子欣賞店方的周到。
黑白泡飯黑飯
將炸過的黑糯米跟湯飯同吃,使黑糯米的脆脆口感完全突出,特別係用上大量黑糯米,使平時不太好飯的我都一口氣征服左一大碗!

芒果糯米糍及時令菠蘿火龍果
芒果糯米糍一般,主要在於咬感不夠煙靭,但考慮到店方非甜品專家,比起一般的西瓜盤,已經做得不錯兼夠出色了;而菠蘿及火龍果都好夠甜,為今晚畫上完美句號。

總結今晚慶幸到來,就算花多點時間坐車,但品嚐到如此佳餚都絕對值得。小妹決定下次再聯合食友們重臨此地作開年飯,請老闆娘再介紹更多驚世美食予我們品嚐!
2013-12-05
用餐優惠